Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τραμπ βάζει όρους για την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία - iefimerida.gr

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τραμπ βάζει όρους για την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όρους που φαίνονται να αντικρούουν την πρόσφατη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ και μπορεί να καθυστερήσουν σημαντικά την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία έθεσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ.

Κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Τζον Μπόλτον τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη Συρία μέχρις ότου ηττηθούν και τα τελευταία απομεινάρια του «Ισλαμικού Κράτους» και παράσχει η Τουρκία εγγυήσεις για την ασφάλεια των κουρδικών δυνάμεων, που πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών.

Ο Μπόλτον, που επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία, τόνισε ότι ο Τραμπ «θέλει την καταστροφή του χαλιφάτου της Isis» και ότι ο ίδιος θα θίξει το ζήτημα της προστασίας των Κούρδων της Συρίας και κατά τις συναντήσεις του με Τούρκους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου και του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν πιστεύουμε πως οι Τούρκοι θα πρέπει να αναλάβουν όποια στρατιωτική δράση δεν είναι πλήρως συντονισμένη και συμπεφωνημένη κατ΄ελάχιστον με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο και τα δικά μας στρατεύματα, αλλά επίσης και θα πρέπει να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις του προέδρου να μην τεθούν σε κίνδυνο και οι δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης που πολέμησαν στο πλευρό μας», πρόσθεσε.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνομιλήσουν με την Τουρκία για να διαπιστώσουν ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιχειρησιακές δυνατότητές της.

Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ιδίως πως η θέση του Τραμπ είναι να μην σκοτώσουν οι Τούρκοι τους Κούρδους και πως η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εάν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία επ’ αυτού του σημείου.

Εκπρόσωπος Ερντογάν: «Παραλογισμός ότι η Άγκυρα στοχεύει τους Κούρδους στη Συρία»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε πως είναι παράλογο να θεωρεί κανείς πως η Τουρκία στοχεύει τους Κούρδους της Συρίας, υποστηρίζοντας πως στόχοι της Άγκυρας είναι το «Ισλαμικό Κράτος» και οι κουρδικές οργανώσεις YPG και PKK, που η Άγκυρα θεωρεί ως τρομοκρατικές, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Τα σχόλια του Μπόλτον, που έρχονται σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Τραμπ στις 19 Δεκεμβρίου περί αποχώρησης εντός 30 ημερών των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία, αντανακλούν τη δυσφορία που προκάλεσε η απόφαση του Ρεπουμπλικανού προέδρου σε συμμάχους, στην Ουάσιγκτον αλλά και στο Πεντάγωνο ωθώντας σε παραίτηση τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις και τον προσωπάρχη του Πενταγώνου Κέβιν Σουίνι.

Ο Μπόλτον μάλιστα επιχειρηματολόγησε υπέρ της παραμονής ορισμένων Αμερικανών στρατιωτών σε φυλάκιο στη νοτιοανατολική Συρία, που χρησιμοποιοείτο για την παρακολούθηση της εισόδου στη χώρα στρατιωτών, εφοδίων και πόρων από το Ιράν.

Ερωτηθείς αν τα σχόλια του Μπόλτον συνιστούν παραδοχή ότι ο Τραμπ έκανε λάθος, ο σημαίνων Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ επεσήμανε ότι «ο πρόεδρος βάζει φρένο και επανεκτιμά την πολιτική ενόψει τριών στόχων: να μην αφήσουμε να πέσουν οι πετρελαιοπηγές στα χέρια του Ιράν, να μην αφήσουμε τους Τούρκους να σφαγιάσουν τους Κούρδους και να μην αφήσουμε τον ISIS να ανακάμψει».

Ο ίδιος ο Τραμπ ερωτηθείς για τις αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των Αμερικανών από τη Συρία δήλωσε: «ουδέποτε είπα ότι θα το κάνουμε γρήγορα» - αλλά σε βίντεο της 19ης Δεκεμβρίου, όταν έκανε τις ανακοινώσεις, είχε τονίσει ότι «τα παιδιά μας, οι νεαρές γυναίκες κι οι άνδρες μας επιστρέφουν και επιστρέφουν τώρα», αν και αργότερα έθεσε ως όριο για την αποχώρηση ένα τετράμηνο.

Το όριο αυτό, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω με τους όρους που έθεσε ο Μπόλτον, περιλαμβανομένης της πλήρους ήττας των τζιχαντιστών του ISIS και των τουρκικών εγγυήσεων για τους Κούρδους της Συρίας...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ