Πλήγμα για τον Κιμ: Ο Βορειοκορεάτης πρέσβης στην Ιταλία ζήτησε άσυλο και «κρύβεται» - iefimerida.gr

Πλήγμα για τον Κιμ: Ο Βορειοκορεάτης πρέσβης στην Ιταλία ζήτησε άσυλο και «κρύβεται»

Η πρεσβεία της Β. Κορέας στη Ρώμη (Φωτογραφία: ΑΡ/Gianfranco Stara)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Βορειοκορεάτης πρέσβης στην Ιταλία που φέρεται να ζήτησε άσυλο από δυτική χώρα που δεν έχει προσδιοριστεί, «κρύβεται» σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας της Σεούλ.

Σε μια κίνηση -πλήγμα για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν – ο 48χρονος Γιο Σονγκ-Γιλ φέρεται να κατέθεσε αίτηση για τη χορήγηση ασύλου στον ίδιο και την οικογένειά του και τον περασμένο μήνα είχε ζητήσει από τις ιταλικές Αρχές να τον προστατέψουν, όπως αναφέρει η Joongang Ilbo.

Ο Γιο φέρεται να κρύβεται σ’ ένα ασφαλές καταφύγιο μαζί με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του καθώς εξετάζεται το αίτημα ασύλου του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Έντζο Μοαβέρο Μιλανέζι, είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για αίτημα του Βορειοκορεάτη πρέσβη για άσυλο με στόχο την παραμονή του στη Ρώμη.

Ο Γιο, που έχει αναλάβει την διπλωματική εκπροσώπηση της Πιονγιάνγκ στη γειτονική χώρα από το 2017, «είναι γιος ή γαμπρός ενός από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους του βορειοκορεατικού καθεστώτος», ανέφερε η Joongang.

Οι Βορειοκορεάτες διπλωμάτες που αποστέλλονται στο εξωτερικό συνήθως καλούνται να αφήσουν στην Πιονγιάνγκ αρκετά μέλη των οικογενειών τους για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να αυτομολήσουν σε χώρες της Δύσης. Ο Γιο, ωστόσο, είχε πάει στη Ρώμη πριν από τρία χρόνια συνοδευόμενος από τη γυναίκα του και τα παιδιά τους -ένδειξη, σύμφωνα με ειδικούς, ότι προέρχεται από οικογένεια πολύ ψηλά στην κομματική ιεραρχία.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε θα πρόκειται για την πρώτη αυτομόληση Βορειοκορεάτη διπλωμάτη από το 2016 ,όταν ο δεύτερος τη τάξει στην πρεσβεία στο Λονδίνο, Τάε Γιονγκ-χο διέφυγε με την οικογένειά του στη Νότια Κορέα προκειμένου να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του μετά την εντολή από το καθεστώς του Κιμ να επιστρέψει.

Η δυναστεία των Κιμ κυβερνά εδώ και τρεις γενιές τη φτωχή, αλλά εφοδιασμένη με πυρηνικά όπλα χώρα, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στους διαφωνούντες, ενώ το καθεστώς κατηγορείται για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ