Μαλλιά κουβάρια στην κυβέρνηση για την επένδυση του Ελληνικού - iefimerida.gr

Μαλλιά κουβάρια στην κυβέρνηση για την επένδυση του Ελληνικού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης αντέδρασε με οργή στο σχετικό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» το οποίο ανέφερε ότι οι καταριανοί απέσυραν το ενδιαφέρον τους από το έργο.

«Το δημοσίευμα είναι ανακριβές το Κατάρ δεν έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του για το Ελληνικό» δήλωσε πριν από λίγο έξω από την Ιπποκράτους ο κ. Παμπούκης, αφού ολοκλήρωσε σύσκεψη υπό τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη με βουλευτές, κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη για το fast track. Διέψευσε επίσης ότι η Γερμανία (σύμφωνα με το δημοσίευμα) ενεπλάκη στη διαδικασία όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλλοντας ενστάσεις. Ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κινήσει «οτιδήποτε είναι τελματωμένο» και πως «δεν μπορεί να αφήσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που θα είναι σημαντικό για όλη την περιφέρεια επειδή ορισμένοι εκφράζουν διάφορες φοβίες». Σημείωσε δε πως «δεν είναι εύκολη η κατάσταση στη χώρα μας έχουμε αρκετά προβλήματα δεν είναι ανάγκη να δημιουργούμε επιπλέον». Ο κ. Παμπούκης υποστηρίζει ότι διαθέτει έγγραφο από το Κατάρ προ δέκα ημερών που επιβεβαιώνουν τα όσα λέει και πρόσθεσε: «Προφανώς έχω επικοινωνία με τους Καταριανούς και επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον». Σύμφωνα με πληροφορίες της iefimerida αυτό το χαρτί δεν προτίθεται να το δώσει στη δημοσιότητα καθώς «θέλω να είμαι σοβαρός» όπως τονίζει σε συνομιλητές του.

Αναφορικά με την διαδικασία ανάθεσης του έργου ο κ. Παμπούκης διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απ' ευθείας ανάθεση. «Ανάθεση δεν θα γίνει, σκεφτόμαστε τι μορφή θα έχει η διαγωνιστική διαδικασία» είπε προσθέτοντας ωστόσο πως «προφανώς θα υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις για κάποιον ο οποίος έχει την πραγματική δυνατότητα να συμμετάσχει σε αυτό εφόσον έχει ενδιαφέρον να παρουσιαστεί». Από το υπουργείο Επικρατείας επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να προσβληθεί από την Ε.Ε. η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Ελληνικού με διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Κατάρ με το MOU (μνημόνιο συνεργασίας) που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Δηλαδή η ΕΕ θα έπρεπε να προβάλλει ενστάσεις στην περίπτωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη που επίσης ήταν διακρατική συμφωνία;» ήταν το ρητορικό ερώτημα συνεργατών του κ. Παμπούκη οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία. Οι μορφές διαγωνιστικής διαδικασίας είναι τρεις:

  1. Η λεγόμενη «beauty contest» που θεσπίζει κριτήρια αποκλείοντας την πιθανότητα να συμμετάσχει κάποιος χωρίς οικονομική επιφάνεια, παρά μόνο για το «θεαθήναι». Για παράδειγμα συζητείται στην κυβέρνηση να υπάρξει ο όρος για κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει μια εγγυητική επιστολή μεγάλου ύψους (π.χ. 1,5 δις ευρώ).
  2. Διεθνής διαγωνιστική διαδικασία
  3. Δημόσια διαγωνιστική διαδικασία.

Θεωρητικώς η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη ποια από τις τρείς μεθόδους θα ακολουθήσει, αλλά όπως προκύπτει από τη δήλωση του κ. Παμπούκη κλίνει προς την πρώτη. «Θα ακολουθήσουμε απόλυτα διαφανείς διαδικασίες αλλά είναι σαφές ότι αυτές δεν θα επιτρέπουν σε κανένα να προσβάλλει εύκολα τη διαδικασία» έλεγαν με νόημα συνεργάτες του.

Ο κ. Παμπούκης με αφορμή το δημοσίευμα τόνισε ότι «ορισμένοι επιχειρούν να δημιουργήσουν σκιές αδιαφάνειας» προσθέτοντας πως «δεν μπορεί τόσο μεγάλα έργα όπως το Ελληνικό να είναι αδιαφανή ακόμη και να ήθελε κάποιος». Διευκρίνισε ότι τις προσεχές διάστημα το Ελληνικό θα ενταχθεί και τύποις στο fast track και ότι μέσα στο Μάιο θα υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο με βάση τις προτάσεις Ασεμπίγιο και θα ακολουθήσει πολυεπίπεδη διαβούλευση –τόσο στην κοινωνία όσο και τεχνικής φύσεως. Όπως διευκρίνιζαν συνεργάτες του κ. Παμπούκη ως απόδειξη της διαφανούς διαδικασίας που ακολουθείται, η τελική απόφαση για το Ελληνικό θα ληφθεί από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) κατά πλειοψηφία και αμέσως μετά υπάρχει η έτερη ασφαλιστική δικλίδα που είναι η Βουλή απ' όπου και θα ζητήσει έγκριση.

Αναφορικά με το ρόλο του Καταλανού αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο – τον οποίο εμπλέκει το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας – ο κ. Παμπούκης απάντησε πως απ' όσο γνωρίζει «είναι υπάλληλος της εταιρείας αυτής», ότι πρόκειται για έναν planner που κάνει ένα πρώτο σχέδιο χωρίς αρχιτεκτονήματα και χωροταξία «και από εκεί θα υπάρξουν υπεραξίες στο μέλλον» όπως σημείωσε.

Όπως έχει αποκαλύψει πρώτη η iefimerida η επένδυση του Ελληνικού έχει καθυστερήσει καθώς οι δύο υπουργοί (Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοίδης ) έχουν βάλει μπροστά αλλαγή στη διαδικασία πρόσληψης συμβούλων για την επένδυση. Αυτή η νέα εξέλιξη αναμένεται να πάει πίσω το έργο περί τον ένα μήνα (15-20 ημέρες για να εγκριθεί η νέα διαδικασία πρόσληψης και άλλες 15 για να προσληφθούν και να ενημερωθούν). Η επένδυση του Ελληνικού εκτός από το Κατάρ (που αναμένεται να επενδύσει περί τα 2 δις ευρώ) έχει μέχρι στιγμής προσελκύσει το ενδιαφέρον (αν και προσώρας περίπου... φιλολογικού τύπου) δύο ακόμη μεγάλων ξένων funds.

Στην πολύωρη σύσκεψη που συγκάλεσε στην Ιπποκράτους ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή του Χάρη Παμπούκη βουλευτών, κομματικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, ετέθησαν δύο κυρίως αιτήματα: Να επεκταθεί το fast track παντού – ακόμη και σε μικρές και μεσαίες επενδύσεις – (το fast track 2 ετοιμάζεται από τον Μιχ. Χρυσοχοίδη) και να αρθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την δημιουργία επενδύσεων. Οι περισσότεροι εστίασαν τα προβλήματα που ανακύπτουν και μπλοκάρουν επενδύσεις στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τις δασικές υπηρεσίες και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες. «Αν δεν υπάρξει φιλικό επενδυτικό περιβάλλον και δεν υπάρξουν επενδύσεις δεν πρόκειται να έχουμε ανάπτυξη. Και χωρίς αυτή δε μπορούμε να ελπίζουμε σε μείωση χρέους και ελλείμματος» ήταν το κλίμα των βουλευτών. Αντίστοιχη σύσκεψη θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη και θα αφορά στην περιφέρεια Κρήτης. Θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Χάρης Παμπούκης, Τίνα Μπιρμπίλη και Μιχάλης Χρυσοχοίδης, οι δύο γενικοί γραμματείς της περιφέρειας, βουλευτές και κομματικά στελέχη του νησιού καθώς και όσα μέλη του Εθνικού και Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ το επιθυμούν. Στόχος είναι να αναλυθούν μια προς μια οι επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχουν μπλοκαριστεί για διάφορους λόγους και να αναζητηθούν λύσεις για την απελευθέρωση τους. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται από το κόμμα για όλες τις περιφέρειες της χώρας. Ήδη έχουν δρομολογηθεί της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας και έπονται και άλλες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ