Σκληρή διαπραγμάτευση Ισραήλ-Noble για το ρόλο της Κύπρου - iefimerida.gr

Σκληρή διαπραγμάτευση Ισραήλ-Noble για το ρόλο της Κύπρου

Κύπρος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Noble Energy και κυβέρνησης του Ισραήλ βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες με την αμερικανική εταιρεία να προσπαθεί να πείσει το Τελ Αβίβ να να επιτρέψει εξαγωγές μεγαλύτερων ποσοστών φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα και να συμφωνήσει για τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» οι διαπραγματεύσεις είναι τόσο δύσκολες που ο εκτελεστικός πρόεδρος της Noble, Τσιαρλς Ντέιβιτσον μετέβη στο Ισραήλ για απευθείας επαφές με τον πρωθυπουργό της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως φαίνεται το Ισραήλ έχει μετατοπιστεί από την αρχική θέση και είναι διατεθειμένο να αυξήσει από το 50% το 60% του αερίου, ενώ συζητά και το ενδεχόμενο τερματικού στην Κύπρο. Οι αρχικές θέσεις του Ισραήλ, βασίστηκαν στην έκθεση που ετοίμασε ειδική επιτροπή της χώρας για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Noble Energy, επιμένει ότι η καλύτερη λύση είναι όπως το σύνολο των εξαγωγών από το «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, γίνεται μέσω Κύπρου.

Έναντι των υποχωρήσεων αυτών, η κυβέρνηση του Ισραήλ, εξασφάλισε δέσμευση από τον επικεφαλής της Noble Energy, ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα, ώστε φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Ταμάρ», να φτάσει για εμπορική αξιοποίηση εντός της χώρας, πριν τα μέσα του 2013.

Ταυτόχρονα από το επόμενο καλοκαίρι θα προσφέρονται στη χώρα πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου, από τα κοιτάσματα «Νοα» και «Τίθυς Γιάμ». Να σημειωθεί ότι στα κοιτάσματα αυτά εργάζονται τώρα ταυτόχρονα τρία γεωτρύπανα για λογαριασμό της Noble.

Οι πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενημερώθηκαν ανεπίσημα για τις διαπραγματεύσεις στο Ισραήλ, από την αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας που βρίσκονταν τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ