Aφαίρεσαν το διδακτορικό της Μαργαρίτας Μαθιοπούλου λόγω αντιγραφής - iefimerida.gr

Aφαίρεσαν το διδακτορικό της Μαργαρίτας Μαθιοπούλου λόγω αντιγραφής

Μαργαρίτα Μαθιοπούλου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παύθηκε από διδάκτωρ πολιτικών επιστημών η Μαργαρίτα Μαθιοπούλου, καθώς διαπιστώθηκε πως στη διδακτορική της διατριβή είχε γίνει λογοκλοπή από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου της Βόννης, στη διδακτορική της διατριβή της κυρίας Μαθιοπούλου, που γράφτηκε τη δεκαετία του '80 και είχε ως θέμα τη «σύγκριση της πολιτικής σκέψης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ», βρέθηκαν 320 σημεία, στα οποία είχε παραλειφθεί συστηματικά η δέουσα αναφορά των αυθεντικών πηγών.

«Επιμέρους γινόταν αυτολεξεί αντιγραφή εκτενών αποσπασμάτων άλλων πηγών με μικρές μόνο παραλλαγές, επιμέρους συγκαλυπτόταν η χρήση ξένων κειμένων με αποπλανητικό τρόπο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του πανεπιστημίου, συμπεράνουν εκ των ανωτέρω, ότι τέτοια αντιγραφή δεν οφείλεται σε απλή παράβλεψη, αλλά σε ηθελημένη εξαπάτηση σχετικά με την επιστημονική πνευματική ιδιοκτησία».

Τέτοιες λογοκλοπές βρέθηκαν στο 47% των σελίδων της διατριβής σύμφωνα με την οργάνωση Vroniplag, που διερεύνησε το θέμα.

«Τα έκλεψε σχεδόν όλα» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung». Και ανάλογα χαιρέκακα ήταν τα σχόλια και άλλων μέσων ενημέρωσης.

Tώρα η κ. Μαθιοπούλου κινδυνεύει να χάσει την καθηγητική της έδρα στα πανεπιστήμια του Πότσδαμ και του Μπραουνσβάικ.

Η γερμανοελληνίδα πολιτική επιστήμων είναι από τα πολλά «θύματα» της Vroniplag, που άρχισε πριν από δυο περίπου χρόνια τις έρευνες της σχετικά με την αυθεντικότητα των διατριβών επώνυμων γερμανών πολιτικών και επιστημόνων.

Στην ίδια «φάκα» πιάστηκε και ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος καθαιρέθηκε πέρυσι ως διδάκτωρ επίσης από το πανεπιστήμιο της Βόννης - με την ίδια ατιμωτική κατηγορία του «λογοκλόπου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ