Κάιρο: Εκρηξη σε τουριστικό λεωφορείο -Τρεις νεκροί, 12 τραυματίες [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Κάιρο: Εκρηξη σε τουριστικό λεωφορείο -Τρεις νεκροί, 12 τραυματίες [εικόνες & βίντεο]

Τρεις νεκροί και 12 τραυματίες από βόμβα που εξερράγη δίπλα σε τουριστικό λεωφορείο στο Κάιρο-Φωτογραφία: AP Photo/Nariman El-Mofty
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο Βιετναμέζοι τουρίστες και ένας Αιγύπτιος ξεναγός έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη βόμβας κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας το απόγευμα της Παρασκευής, όπως έγινε γνωστό από επίσημες πηγές.

Ο αυτοσχέδιος μηχανισμός εξερράγη τη στιγμή που περνούσε το τουριστικό λεωφορείο, το οποίο μετέφερε 14 Βιετναμέζους τουρίστες.

Φωτογραφία: AP Photo/Nariman El-Mofty

Με τους δύο τουρίστες, το θάνατο βρήκε και ο εκπρόσωπος της τουριστικής εταιρείας που τους μετέφερε, ανέφεραντοπικά μέσα, κάνοντας λόγο για αντίστοιχες δηλώσεις του Αιγυπτίου πρωθυπουργού Μουστάφα Μαντμπούλι, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Νοσοκομείο «Ελ Χάραμ», όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες για να ενημερώνεται από κοντά για την κατάστασή τους.

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι αναφέρει σε δηλώσεις του ότι δύο ακόμη τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Παράλληλα, ο Μαντμπούλι διαβεβαιώνει ότι οι αρχές λαμβάνουν πάντα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το εν λόγω τουριστικό λεωφορείο παρέκκλινε της προδιαγεγραμμένης πορείας, που καθορίζουν οι αρμόδιες αρχές.

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο από την στιγμή της έκρηξης:

Φωτογραφία: AP Photo/Nariman El-Mofty

Τις εξελίξεις στην υπόθεση παρακολουθεί στενά ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, με τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών να βρίσκονται ήδη στο νοσοκομείο και στο χώρο όπου σημειώθηκε η έκρηξη αντίστοιχα.

Φωτογραφία: AP Photo/Nariman El-Mofty

Όπως γράφει η «Egypt Today», «ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός κ. Μαντμπούλι τόνισε ότι η τρομοκρατία αποτελεί πραγματική απειλή για ολόκληρο τον κόσμο». Και προσέθεσε «η Αίγυπτος θα αντιμετωπίσει σθεναρά οποιονδήποτε προσπαθεί να παραβιάσει την ασφάλεια της χώρας».

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε άμεση επαφή και με την πρεσβεία του Βιετνάμ στην Αίγυπτο για να την ενημερώνει με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ενδελεχή έρευνα για την επίθεση, έχει διατάξει ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου Ναμπίλ Σαντίκ.

Φωτογραφία: AP Photo/Nariman El-Mofty

Από την πλευρά του, ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου Σάουκι Άλαμ «καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση», όπως γράφει η «Egypt Today», στο ρεπορτάζ της οποίας προστίθενται οι δηλώσεις του ότι «τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις είναι εντελώς ασυμβίβαστες με όλες τις διδασκαλίες των θρησκειών. Και επιβεβαίωσε ότι οι αξιωματούχοι και οι άνθρωποι της Αιγύπτου θα σταθούν ισχυρά αντιμέτωποι σε αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που προσέγγισε την περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση ανέφερε ότι είδε κατεστραμμένη τη μία πλευρά του λεωφορείου, ενώ τα τζάμια του είχαν σπάσει.

Δεκάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες παρέμεναν στο σημείο, σε ένα στενό σοκάκι κοντά στον περιφερειακό δρόμο, σε μικρή απόσταση από τις Πυραμίδες της Γκίζας.

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες:

Φωτογραφία: AP Photo/Nariman El-Mofty
Φωτογραφία: AP Photo/Nariman El-Mofty
Φωτογραφία: AP Photo/Nariman El-Mofty
Κάιρο: Εκρηξη σε τουριστικό λεωφορείο -Τρεις νεκροί, 12 τραυματίες [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 7
Κάιρο: Εκρηξη σε τουριστικό λεωφορείο -Τρεις νεκροί, 12 τραυματίες [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 8

#Update: as of right now 2 Chinese toerists are dead and and at least 14 people are injured in the #Cairo bus bomb attack. pic.twitter.com/FJwBgCPaFV

Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στην Αίγυπτο έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις κυρίως εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και εκκλησιών της χριστιανικής, κοπτικής μειονότητας. Ο τουρισμός, βασική πηγή εισοδήματος για τη χώρα, παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα σημάδια ανάκαμψης, αφού είχε πληγεί σοβαρά από την κρίση, μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011 και την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Μόρσι.

Τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν ενισχυμένα στις τουριστικές περιοχές.

Στις 31 Οκτωβρίου 2015, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή στους 224 επιβάτες ενός ρωσικού αεροσκάφους που μετέφερε Ρώσους τουρίστες, μετά την απογείωσή του από το θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, στο νότιο Σινά, στην Ερυθρά Θάλασσα.

#Breaking: First pictures of the #Cairo bus bomb attack. pic.twitter.com/SOVdqgr9MT

#BREAKING: Explosion rips through tourist bus in downtown Cairo, multiple fatalities and wounded- Sky News Arabia

#Breaking: An explosion has occurred on a #tourist bus in the #Egyptian capital of #Cairo.
Several people have been reported dead as well as wounded.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κάιρο έκρηξη τουριστικό λεωφορείο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ