Οδός Χρυσοχόου έγινε οδός Ναρ στη Θεσσαλονίκη -Ηταν δωσίλογος ο στρατηγός Χρυσοχόου; - iefimerida.gr

Οδός Χρυσοχόου έγινε οδός Ναρ στη Θεσσαλονίκη -Ηταν δωσίλογος ο στρατηγός Χρυσοχόου;

Ο Αθανάσιος Χρυσοχόου μαζί με τον καθηγητή Περικλή Βιζουκίδη στην υποδοχή των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα δικαστήρια οδηγείται η υπόθεση της αλλαγής του ονόματος της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου στη Θεσσαλονίκη σε οδό Αλβέρτου Ναρ. Η αλλαγή έγινε με το επιχείρημα ότι ο Αθανάσιος Χρυσοχόου ήταν δωσίλογος, γεγονός που αμφισβητούν οι απόγονοι του συνταγματάρχη.

Η απόφαση της μετονομασίας έγινε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης -πλην της Χρυσής Αυγής- και επικυρώθηκε και από την αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Η αλλαγή προωθήθηκε από δημοτικούς συμβούλους με δράση κατά της δικτατορίας και απογόνους αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, και ειδικά από τον υποψήφιο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλο Μηταφίδη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος τώρα, μαζί με άλλους αντιμετωπίζει την αγωγή των απογόνων του Αθανάσιου Χρυσοχόου.

Οδός Χρυσοχόου έγινε οδός Ναρ στη Θεσσαλονίκη -Ηταν δωσίλογος ο στρατηγός Χρυσοχόου; | iefimerida.gr 0

Ποιος ήταν ο Αθανάσιος Χρυσοχόου

Ο Αθανάσιος Χρυσοχόου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ιστορικές πηγές, τοποθετήθηκε από την κατοχική κυβέρνηση στην θέση του Γενικού Επιθεωρητή Νομαρχιών Μακεδονίας. Κύρια δραστηριότητά του ήταν η συγκέντρωση αναφορών της Χωροφυλακής για τις αντιστασιακές ενέργειες κατά των Γερμανών στη Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχουν έγγραφά του που καλεί τους Ελληνες να αποφύγουν την άσκηση βίας κατά του στρατού κατοχής και να επιδεικνύουν νομιμόφρονα στάση και επαινεί «τη «φιλελληνική» στάση των Γερμανών».

Αργότερα στη δίκη Μέρτεν προσήλθε ως μάρτυρας υπεράσπισης και με την κατάθεσή του απάλλασσε ή απέδιδε ελαφρυντικά στον Μέρτεν για τα εγκλήματά του εναντίον των χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που οδηγήθηκαν στα κρεματόρια. Ο Χρυσοχόου μετά τον πόλεμο δεν τιμωρήθηκε, αλλά το όνομά του δόθηκε στον δρόμο της πόλης από το διορισμένο από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αλλαγή του ονόματος του δρόμου και την μετονομασία του σε οδό Αλβέρτου Νάρ.

Οδός Χρυσοχόου έγινε οδός Ναρ στη Θεσσαλονίκη -Ηταν δωσίλογος ο στρατηγός Χρυσοχόου; | iefimerida.gr 1

Ποιος ήταν ο Αλβέρτος Ναρ

Ο Αλβέρτος Ναρ (1947-2005) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου πέρασε όλη τη ζωή του. Γιος σεφαραδιτών Εβραίων, επιζώντων του Ολοκαυτώματος.
Παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και εργάστηκε ως γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Διηύθυνε το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1985 με το βιβλίο "Οι συναγωγές της Θεσσαλονίκης. Τα τραγούδια μας", με πρόλογο του Γιώργου Ιωάννου.

Τι ισχυρίζονται οι απόγονοι του Αθανάσιου Χρυσοχόου

Τα παιδιά του συνταγματάρχη Αθανάσιου Χρυσοχόου κατέθεσαν αγωγή σε βάρος του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης και εναντίον των πρώην αντιστασιακών Σπύρου Σακέττα και Αλέκου Γρίμπα, οι οποίοι πρωτοστάτησαν ώστε να μετονομαστεί η οδός Χρυσοχόου σε οδό Αλβέρτου Ναρ.

Τα δύο παιδιά του Αθανάσιου Χρυοχόου με την αγωγή που κατέθεσαν ζητούν να τους επιδικαστεί αποζημίωση συνολικού ύψους 600.000 ευρώ για προσβολή μνήμης νεκρού αλλά και την προσωπική κράτηση για 6 μήνες, για τον καθένα από τους τρεις εναγόμενους. Στην αγωγή μεταξύ άλλων οι απόγονοι του συνταγματάρχη επικαλούνται δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες ο Αθανάσιος Χρυσοχόου «απαλλάχτηκε όλων των κατηγοριών που του απέδωσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι για δωσιλογισμό και συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις».

Επιπλέον στην αγωγή τονίζεται ότι ο Αθανάσιος Χρυσοχόου συμμετείχε στην κατασκοπευτική αντιστασιακή οργάνωση «ΖΕΥΣ» και οι απόγονοι του Αθανάσιου Χρυσοχόου επικαλούνται δηλώσεις και επίσημα έγγραφα που υπογράφει ο αρχηγός της παραπάνω οργάνωσης Γεώργιος Μαργέτης.

Οδός Χρυσοχόου έγινε οδός Ναρ στη Θεσσαλονίκη -Ηταν δωσίλογος ο στρατηγός Χρυσοχόου; | iefimerida.gr 2

Ποια ήταν η δράση του Αθανάσιου Χρυσοχόου επί κατοχής

Ο Αθανάσιος Χρυσοχόου ήταν επικεφαλής της οργάνωσης «Υπερασπισταί Βορείου Ελλάδος» στην οποία συμμετείχαν πρώην αξιωματικοί και ανέπτυσσε μία έντονη αντιβουλγαρική δραστηριότητα. Αργότερα ο Χρυσοχόου εντάσεται και στο δίκτυο κατασκοπίας «Ζευς», το οποίο είχαν δημιουργήσει ο αστυνομικός Γεώγιος Μαργέτης με τον ασυρματιστή Σπύρο Βρεττό, μεταδίδοντας επί δύο χρόνια πολύτιμες πληροφορίες στους συμμάχους για τις δραστηριότητες των Γερμανών στην περιοχή. Στο δίκτυο αυτό, ο Επιθεωρητής Νομαρχιών είχε τον κωδικό αριθμό «3».

Ο Χρυσοχόου λίγο πριν από το τέλος της κατοχής τοποθετήθηκε από τον τελευταίο κατοχικό πρωθυπουργό Ιωάννη Ράλλη ως Γενικός Διοικητής Μακεδονίας. Λίγες ημέρες πριν από το τέλος της Κατοχής, ο Χρυσοχόου συνελήφθη από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Δικάστηκε από λαϊκό δικαστήριο ως δωσίλογος και απελευθερώθηκε από τους Άγγλους, μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας.

Η απάντηση Μηταφίδη στην αγωγή

«Την αγωγή θα την αντικρούσουμε όχι μόνο με τα συντριπτικά στοιχεία και έγγραφα στα οποία στηρίχτηκε και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αλλά και με όσα νεότερα στοιχεία έφερε στο φως η ιστορική έρευνα», αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους οι τρεις αντιδικτατορικοί αγωνιστές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ