«Βόμβα “αριστούργημα”»: Ο αρχιεκτελεστής του Πάμπλο Εσκομπάρ περιγράφει πώς ανατίναξε ένα αεροσκάφος με 107 επιβάτες - iefimerida.gr

«Βόμβα “αριστούργημα”»: Ο αρχιεκτελεστής του Πάμπλο Εσκομπάρ περιγράφει πώς ανατίναξε ένα αεροσκάφος με 107 επιβάτες

Ο αρχιεκτελεστής του Εσκομπάρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανατριχίλα προκαλούν οι αποκαλύψεις του αρχιεκτελεστή του Πάμπλο Εσκομπάρ για το πώς σχεδίασε την ανατίναξη το 1989 ενός αεροσκάφους που μετέφερε 107 άτομα και στο οποίο, όπως πίστευε εσφαλμένα, βρισκόταν ένας προεδρικός υποψήφιος της Κολομβίας.

Ο Τζον Τζάιρο Βελάσκεζ Βάσκεζ έχει ομολογήσει παλαιότερα ότι σκότωσε 300 ανθρώπους και διέταξε τη δολοφονία άλλων 3.000- μεταξύ των οποίων και της γυναίκας που αγαπούσε και ήταν επίσης ερωμένη του Εσκομπάρ- την δεκαετία του 1980, που ήταν το δεξί χέρι του διαβόητου βαρώνου των ναρκωτικών. Ο «Ποπάι», όπως είναι γνωστός ο Βάσκεζ λόγω της θητείας του στο Ναυτικό, έκανε 22 χρόνια στη φυλακή κι αφέθηκε ελεύθερος πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά συνελήφθη ξανά φέτος στο πλαίσιο έρευνας για εκβιασμό.

O Πάμπλο Εσκομπάρ σε φωτογραφία του 1991 (Φωτογραφία: ΑΡ)

Την εποχή που ο 56χρονος ήταν ο αρχιεκτελεστής του Εσκομπάρ, μετείχε στο σχέδιο δολοφονίας του Σέσαρ Γκαβίρια, προεδρικού υποψήφιου τότε, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της έκδοσης μελών του καρτέλ Μεντεγίν στις ΗΠΑ.

Το Νοέμβριο του 1989 η εγκληματική οργάνωση του Πάμπλο Εσκομπάρ ανατίναξε ένα αεροσκάφος της Avianca ενώ πετούσε από τη Μπογκοτά στο Κάλι της νοτιοανατολικής Κολομβίας, σκοτώνοντας και τους 107 επιβαίνοντες και άλλα τρία άτομα στο έδαφος, που έπεσαν πάνω τους τα συντρίμμια.

Ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας, Σέσαρ Γκαβίρια (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Ο Γκαβίρια υποτίθεται ότι έπρεπε να βρίσκεται στο αεροσκάφος, αλλά τον είχε εμποδίσει ο επικεφαλής της ασφάλειάς του.

Επί δεκαετίες ολόκληρες υπεύθυνος για την ανατίναξη του αεροπλάνου θεωρείτο ένας άλλος εκτελεστής του «Νάρκος», το «Παχύ Κορίτσι», όπως ήταν γνωστός ο Νταντένις Μουνιόθ Μοσκέρα. Καταδικάστηκε μάλιστα σε ισόβια κάθειρξη και εξέτιε την ποινή του μέχρις ότου αφέθηκε ελεύθερος μετά από κατάθεση του Βελάσκεζ στις Αρχές.

Ο τελευταίος αποκάλυψε τώρα πώς το καρτέλ έβαλε λαθραία στο αεροσκάφος την κρυμμένη σε χαρτοφύλακα βόμβα, την οποία μετέφερε ένας ανυποψίαστος νεαρός, νομίζοντας ότι θα κατέγραφε απλώς τις συνομιλίες πρακτόρων της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών. Όταν άνοιξε το χαρτοφύλακα ο νεαρός η εκρηκτική συσκευή -«αριστούργημα» όπως την περιέγραψε ο Βελάσκεζ- ενεργοποιήθηκε.

110 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την ανατίναξη του αεροσκάφους της Avianca το Νοέμβριο του 1989 στην Κολομβία (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Στο σχέδιο είχε συνεργαστεί ένα μέλος του καρτέλ, ο Κάρλος Ουρκίχο, γνωστός ως “Εl Arete” («Το Σκουλαρίκι») με τον Κάρλος Καστάνο Τζιλ και τη βόμβα ρύθμισε ο ειδικός στα εκρηκτικά Κούκο Ζαμπάλα.

«Εκείνος ο χαρτοφύλακας ήταν ένα αριστούργημα», είπε ο Βελάσκεζ μέσα απ’ το κελί της φυλακής στη Daily Beast. «Ο Καστάνο ξεγέλεσε έναν νεαρό λέγοντάς του ότι θα πρέπει να ανοίξει τον χαρτοφύλακα λίγο μετά την απογείωση του αεροσκάφους. Του είπε ότι ο χαρτοφύλακας περιείχε ένα μαγνητόφωνο και μόλις τον άνοιξε η συσκευή θα ετίθετο σε λειτουργία καταγράφοντας τις συνομιλίες συγκεκριμένων επιβατών. Του είπε ακόμη ότι ήταν κάποιοι Αμερικανοί στο αεροσκάφος και το καρτέλ έπρεπε να μάθει τα σχέδιά τους για την έκδοση κάποιου ατόμου. Του έδωσε μάλιστα να κρατήσει στα χέρια έναν παρόμοιο χαρτοφύλακα που περιείχε μια περίπλοκη συσκευή καταγραφής ήχου και του έδειξε πώς λειτουργούσε για να τον ξεγελάσει.»

Ο αρχιεκτελεστής του Εσκομπάρ συζητά  με τον δικηγόρο του (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο «Ποπάι» αποκάλυψε ακόμη ότι το καρτέλ είχε συνεργαστεί με ειδικούς στην κατασκευή εκρηκτικών από το Ισραήλ, την Ισπανία και τη Βρετανία και με μέλη με παραστρατιωτικών οργανώσεων. «Ο Κούκο, που ήταν μηχανικός ηλεκτρονικών, είχε μάθει το κόλπο αυτό από έναν κατασκευαστή εκρηκτικών μηχανισμών της ΕΤΑ [των Βάσκων αυτονομιστών]. Ο Κάρλος γνώριζε ότι είχα αγοράσει εισιτήριο για τον νεαρό και φρόντισα να έχει τη σωστή θέση. Όλοι μας ξέραμε ότι αν είχε εκραγεί η βόμβα σε λάθος σημείο δεν θα ανατινάζονταν τα ρεζερβουάρ καυσίμων κι ο κυβερνήτης θα μπορούσε να σώσει το αεροπλάνο. Έτσι συνδυάσαμε τις θέσεις του ρεζερβουάρ στα πτερύγια και της βόμβας με την πίεση εντός του αεροσκάφους. Το αεροπλάνο ανατινάχθηκε, αλλά ο προεδρικός υποψήφιος τη γλίτωσε. Ίσως τον έσωσε ο φύλακας άγγελός του εκείνη τη νύχτα»...


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ