Τσουνάμι έπνιξε τους Πέρσες εισβολείς και έσωσε την Ποτίδαια - iefimerida.gr

Τσουνάμι έπνιξε τους Πέρσες εισβολείς και έσωσε την Ποτίδαια

Τσουνάμι έπνιξε τους Πέρσες και έσωσε την Ποτίδαια
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα φυσικό φαινόμενο ήταν τελικά αυτό που εμπόδισε τους Πέρσες και «έπνιξε» την εισβολή τους στην Ποτίδαια, στην χερσόνησο της Κασσάνδρας τον χειμώνα του 479 πΧ.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ ένα τσουνάμι έσωσε την περιοχή από τους Πέρσες.

Από τις ανασκαφές που έγιναν επίσης κοντά στην γειτονική, αρχαία πόλη της Μένδης διαπιστώθηκε ότι την εποχή εκείνη σημειώθηκαν πολύ έντονα φυσικά φαινόμενα στην περιοχή. Μαλιστα οιο ερευνητές διαπίστωσαν πως το ιζηματογενές στρώμα της Μένδης περιέχει όστρακα πολύ παλαιότερης εποχής που πιθανότατα έφτασαν ως εκεί μέσω των τεράστιων παλιρροϊκών κυμάτων.

Υπενθυμίζεται πως και ο Ηρόδοτος είχε περιγράψει τότε ένα παράξενο φαινόμενο. Να αποσύρεται η θάλασσα από την Ποτίδαια και στη συνέχεια να ακολουθούν τεράστια κύματα.

Ο Κλάους Ράιχερτερ, του Πανεπιστημίου του Ααχεν που είναι και ο κυριότερος συγγραφέας της μελέτης υποστήριξε πως οι νέες γεωλογικές μελέτες δείχνουν πως υπάρχει η πιθανότητα η περιοχή να είναι ευάλωτη σε κάποιο παλιρροϊκό κύμα.

Μάλιστα τόνισε ότι εκείνος και οι συνάδελφοί του επαλήθευσαν την αφήγηση του Ηρόδοτου αναλύοντας δείγματα που έλαβαν από τη χερσόνησο της Κασσάνδρας και τα οποία αποκάλυψαν ενδείξεις ενός θαλάσσιου φαινομένου "μεγάλης ισχύος, όπως τεράστια κύματα.

Το περίεργο πάντως είναι πως η συγκεκριμένη ζώνη -του Θερμαϊκού- δεν περιλαμβάνεται στις δέκα περιοχές της Ελλάδας όπου θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος για δημιουργία τσουνάμι. Ο Ράιχερτερ και η ομάδα του πιστεύουν όμως ότι οι ανακαλύψεις τους δείχνουν πως ο Θερμαϊκός Κόλπος θα πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο των περιοχών αυτών, δεδομένου ότι πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη ζώνη, με πολλές μόνιμες κατοικίες, ξενοδοχεία και εξοχικά σπίτια.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Σεισμολογίας (SSA) στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ