Τραμπ: Είχα μια «μακρά και παραγωγική συζήτηση με Ερντογάν» -Για την αποχώρηση από τη Συρία - iefimerida.gr

Τραμπ: Είχα μια «μακρά και παραγωγική συζήτηση με Ερντογάν» -Για την αποχώρηση από τη Συρία

Τραμπ και Ερντογάν συνομίλησαν τηλεφωνικά για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία -Φωτογραφία:Presidency Press Service via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θέμα της «αργής και εξαιρετικά συντονισμένης» αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

«Έπειτα από πολλά χρόνια επιστρέφουν στην πατρίδα τους» έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, αναφέροντας επίσης στο μήνυμά του:

«Μόλις είχα μια μακρά και παραγωγική τηλεφωνική συνδιάλεξη» με τον Ερντογάν.

Κατόπιν, προσέθεσε ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν και για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, «την αμοιβαία μας εμπλοκή στη Συρία» και τις εμπορικές σχέσεις που «έχουν αναπτυχθεί σημαντικά».

I just had a long and productive call with President @RT_Erdogan of Turkey. We discussed ISIS, our mutual involvement in Syria, & the slow & highly coordinated pullout of U.S. troops from the area. After many years they are coming home. We also discussed heavily expanded Trade.

Αγκυρα: Συμφωνήσαμε να μην υπάρξει κενό εξουσίας στη Συρία

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να εργαστούν προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα κενό εξουσίας στη Συρία μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διασφαλιστεί ο συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών, των διπλωματών και άλλων υπευθύνων των χωρών τους με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός κενού εξουσίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκμετάλλευση της αποχώρησης (των Αμερικανών) και της μεταβατικής φάσης στη Συρία» επισημαίνει η τουρκική προεδρία σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να προσφέρει στήριξη στον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο αυτής της απόφασης» απόσυρσης, σύμφωνα πάντα με το γραφείο του προέδρου της Τουρκίας.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αποσύρει όσο το δυνατόν συντομότερα τους περίπου 2000 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοανατολική Συρία, όπου μάχονται στο πλευρό των Αραβο-Κούρδων πολιτοφυλάκων εναντίον των τζιχαντιστών.

Αυτή η αποχώρηση αφήνει στην πραγματικότητα την κουρδική πολιτοφυλακή YPG χωρίς στρατιωτική στήριξη, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να επιτεθεί εναντίον της, θεωρώντας τους Κούρδους μαχητές τρομοκράτες.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε σοκ στις ΗΠΑ και τους διεθνείς συμμάχους της. Οδήγησε στις παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις και του ειδικού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών Μπρετ ΜακΓκερκ, που αντιτίθεντο στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ