«Ψωμί, εργασία, ελευθερία» -Χιλιάδες στους δρόμους σε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη [βίντεο] - iefimerida.gr

«Ψωμί, εργασία, ελευθερία» -Χιλιάδες στους δρόμους σε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη [βίντεο]

Χιλιάδες έφθασαν από διάφορες περιοχές της Τουρκίας για να μετάσχουν στην πορεία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν χθες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να διαδηλώσουν κατά της αύξησης του κόστους διαβίωσης και του πληθωρισμού που καλπάζει.

Με ισχυρή την αστυνομική παρουσία οι διαδηλωτές φώναζαν «ψωμί, εργασία ελευθερία» και συνθήματα με αναφορές στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων, αλλά εξελίχθηκε σε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Στην πορεία που οργάνωσε η KESK, η Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία των Εργαζομένων του Δημοσίου Τομέα, συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ άλλων από τις βορειοδυτικές επαρχίες της Αδριανούπολης, της Προύσας και της Γιάλοβα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η κρίση είναι δική τους, οι δρόμοι δικοί μας», ανέγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών, καθώς και τη λέξη “Ηaziran” που σημαίνει Ιούνιος στην τουρκική και αναφέρεται στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για το Πάρκο Γκεζί που έγιναν το 2013.

Πριν από περίπου άλλη μια εβδομάδα χιλιάδες άνθρωποι είχαν μετάσχει σε άλλη πορεία του KESK στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας κατά της αύξησης του κόστους διαβίωσης.

Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας έχει κλονιστεί από τη νομισματική κρίση του Αυγούστου και ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε τον Οκτώβριο στο 25.24% - υψηλό 15ετίας-. Αν και υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο 21,62% οι τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών παραμένουν πολύ υψηλές. Από τις αρχές του χρόνου η τουρκική λίρα έχασε το 22,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ενώ η επιβράδυνση της οικονομίας πυροδοτεί φόβους για ύφεση, καθώς το τρίτο τρίμηνο του έτους υποχώρησε κατά 1,1%.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ