Ευχές υπ. Οικονομικών και Βουλής με «άρωμα» επανάστασης και Σοβιετικής Ενωσης [εικόνες] - iefimerida.gr

Ευχές υπ. Οικονομικών και Βουλής με «άρωμα» επανάστασης και Σοβιετικής Ενωσης [εικόνες]

Το σχέδιο του Ιβάν Κουντριάσοφ / Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευχές με «νότες» επανάστασης αλλά και με μνήμες από τη... Σοβιετική Ενωση επέλεξαν να στείλουν, στις φετινές εορτές, η Βουλή των Ελλήνων και το υπουργείο Οικονομικών.

«Με το βλέμμα γύρω μας και μπροστά, διεκδικούμε να σχεδιάσουμε τις ζωές μας, μαζί. Ολοι και όλες. Η συλλογική σκέψη έχει το φως και η συλλογική πράξη τα χρώματα. Και τα δυο μαζί έχουν μία δύναμη σωρευτική να αλλάζουν τη ζωή. Οχι των λίγων. Ολων μας. Με τις ευχές και την σκέψη μας σε κάθε καλό για όλους και όλες, αυτές τις γιορτές και τη νέα χρονιά» αναφέρει η κάρτα του υπουργείου Οικονομικών, που απεικονίζει μια δημιουργία του Ιβάν Κουντριάσοφ (Αλεξέγιεβιτς) -
με το πρώτο Σοβιετικό Θέατρο στην πόλη Όρενμπουργκ, ζωγραφισμένο το 1920.

Πρόκειται για έναν διακεκριμένο ζωγράφο (1896–1972) που ζούσε στη Μόσχα και το 1918 εργάστηκε, φιλοτεχνώντας βαγόνια και οχήματα, για την προετοιμασία των εορτασμών της 1ης επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Οι... σοβιέτ ευχές του υπουργείου Οικονομικών / Φωτογραφία: Yπουργείο Οικονομικών

Σε επαναστατικό... μοτίβο και οι ευχές της Βουλής των Ελλήνων. Το πρώτο «δώρο» που έστειλε είναι η περίφημη Χάρτα του Ρήγα, ένα από τα σημαντικότερα προεπαναστατικά έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Καθώς η Χάρτα αποτελείται από δώδεκα φύλλα, αποτέλεσε εύκολο «έδαφος» για να φιλοξενήσει το Ημερολόγιο 2019 της Βουλής των Ελλήνων.

Στο «πακέτο» της Βουλής είναι και το λεύκωμα «Πολεμώντας για την Ειρήνη: Ελλάδα - Ιταλία - Ισπανία στη δεκαετία του ‘80». Το λεύκωμα περιλαμβάνει αφίσες, φωτογραφίες, εκδόσεις και άλλα τεκμήρια, τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων (διαρκεί ως τις 31 Μαρτίου 2019) και αφορά στο αντιπολεμικό κίνημα στη Νότια Ευρώπη.

Το ευχετήριο «πακέτο» της Βουλής των Ελλήνων / Φωτογραφία: iefimerida.gr

Οι ευχές της Βουλής ολοκληρώνονται με το βιβλίο - αφιέρωμα στη Μνήμη της Ελλης Λαμπρίδη. Η Ελλη Λαμπρίδη (1896-1970) ήταν μια πρωτοπόρος παιδαγωγός, φιλόσοφος, συγγραφέας, βιβλιοκριτικός και αρθρογράφος η οποία διακρίθηκε για τον αγώνα που έδωσε για τα δικαιώματα της γυναίκας. Μεταξύ άλλων, ανέλαβε δράση την περίοδο 1942-44 εκφωνώντας ομιλίες, στη Μ. Βρετανία, με θέμα την κατεχόμενη Ελλάδα, ενώ διώχθηκε και από τη Χούντα την περίοδο της επταετίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ