Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας -Τα σημεία ανησυχίας - iefimerida.gr

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικονομίας -Τα σημεία ανησυχίας

Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέχεια της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία με ενίσχυση του ΑΕΠ για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο καταγράφει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο τριμηνιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα κάνει αναφορά και στους παράγοντες ανησυχίας.

Αναλυτικότερα στην τριμηνιαία έκθεσή του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφέρει ότι:

Tο ΑΕΠ εκτιµάται ότι αυξήθηκε κατά 2,2% το γ' τρίµηνο του 2018 έναντι του αντιστοίχου τριµήνου του 2017. Συνεχίζεται δηλαδή η ανάκαµψη της οικονοµικής δραστηριότητας µε ενίσχυση του ΑΕΠ για έκτο συνεχόµενο τρίµηνο (σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του προηγούµενου έτους).

Η ανησυχία για τις εισαγωγές

Απαιτείται αύξηση του ΑΕΠ περίπου 2,1% το τελευταίο τρίµηνο για να επιτευχθεί ο στόχος της ετήσιας µεγέθυνσης ύψους 2,1%. Η θετική µεταβολή οφείλεται κατά βάση στην ελαφρά αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στη σηµαντική θετική µεταβολή των αποθεµάτων, η οποία ώθησε τον ακαθάριστο σχηµατισµό κεφαλαίου 42% υψηλότερα σε σχέση µε το γ' τρίµηνο του 2017.

Σηµείο ανησυχίας αποτελεί η µεγάλη ενίσχυση των εισαγωγών κατά 15%, ιδιαίτερα λόγω της υψηλής ροπής προς τις εισαγωγές που παρατηρείται διαχρονικά στην Ελλάδα όταν αυξάνεται το εθνικό εισόδηµα.

Η βελτίωση στην αγορά εργασίας συνεχίστηκε κατά το πρώτο εννεάµηνο του 2018. Συγκεκριµένα, το εποχικά προσαρµοσµένο ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε σε 18,6% έναντι 18,9% του προηγούµενου µήνα και 20,8% του αντίστοιχου µήνα του 2017.

Το ποσοστό αυτό είναι το χαµηλότερο από τον Ιούλιο του 2011. Ο αριθµός των απασχολούµενων ανήλθε σε 3.880 χιλ., αυξηµένος κατά 88 χιλ. (+2,3%) σε σχέση µε το 2017 και ο αριθµός των ανέργων περιορίστηκε σε 887 χιλ, µειωµένος κατά 111 χιλ. (-11,1%) σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του 2017. Επίσης, µειώθηκε ο αριθµός των οικονοµικά µη ενεργών ατόµων κατά 16 χιλ.(-0,5%).

Ηπια σημάδια βελτίωσης στη βιομηχανική παραγωγή

Ήπια σηµάδια βελτίωσης παρουσιάζουν τους τελευταίους µήνες οι δείκτες βιοµηχανικής παραγωγής και κύκλου εργασιών. Τον Σεπτέµβριο το επίπεδο της παραγωγής µειώθηκε σε σχέση µε τον Αύγουστο αλλά παρέµεινε υψηλότερα από τα επίπεδα του προηγούµενου τριµήνου και σαφώς υψηλότερα από τα αντίστοιχα επίπεδα του προηγούµενου έτους.

Στις εξελίξεις των τελευταίων µηνών αρνητικά έχει επιδράσει η µικρή, αλλά συνεχής τους τελευταίους δύο µήνες, µείωση της παραγωγής στις µεταποιητικές βιοµηχανίες και θετικά η συνεχής βελτίωση στους τοµείς του ηλεκτρισµού και της παροχής νερού.

Στις αγορές βιοµηχανικών προϊόντων, η πορεία του γενικού δείκτη κύκλου εργασιών ακολουθεί κατά βάση τη συνεχή µηνιαία βελτίωση στον τοµέα των µεταποιητικών βιοµηχανιών, αφού η µεταβλητότητα του τζίρου στον τοµέα των Ορυχείων - Λατοµείων δεν παρουσιάζει εµφανή σηµάδια αρνητικής ή θετικής τάσης.

Σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος

Τους δύο τελευταίους µήνες (Οκτώβριο και Νοέµβριο) το οικονοµικό κλίµα σταθεροποιήθηκε µετά από την σηµαντική πτώση που σηµειώθηκε τον Σεπτέµβριο του 2018. Η τιµή του δείκτη για το µήνα Νοέµβριο επανήλθε στα επίπεδα των αρχών του έτους και υψηλότερα σε σύγκριση µε το Νοέµβριο του 2017. Στις θετικές τάσεις του τελευταίου µήνα συµβάλλουν βελτιώσεις σε όλα τα ισοζύγια εκτός του Λιανικού Εµπορίου, δηλαδή των ισοζυγίων προσδοκιών στις Υπηρεσίες, Βιοµηχανία, Κατασκευές καθώς και της Καταναλωτικής Εµπιστοσύνης. Παρά τις βελτιώσεις, τα ισοζύγια Καταναλωτικής Εµπιστοσύνης και Επιχειρηµατικών Προσδοκιών στις Κατασκευές παραµένουν αρνητικά σε σηµαντικό βαθµό.

Οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις

Η εξέλιξη των ληξιπρόθεσµων απαιτήσεων του ελληνικού δηµοσίου παραµένει αυξητική. Το γεγονός αυτό αποδίδεται τόσο στην σύνθεση του παλαιού ληξιπρόθεσµου κεφαλαίου όσο και στην συνεχιζόµενη υστέρηση των εισπράξεων έναντι των νέων ληξιπρόθεσµων απαιτήσεων. Ωστόσο, η υστέρηση αυτή χαρακτηρίζεται από φθίνοντα ρυθµό το εννεάµηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο των ετών 2014-2017.

Συγκεκριµένα, σε χαµηλό πενταετίας ανήλθαν οι νέες ληξιπρόθεσµες απαιτήσεις την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεµβρίου 2018 που έφτασαν τα Euro7.838 εκατ., ενώ είναι µειωµένες κατά Euro1.419 εκατ. σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο - και πολύ περισσότερο σε σχέση µε τα προηγούµενα έτη.

Βελτιωµένες είναι οι επιδόσεις σε επίπεδο εισπράξεων την εν λόγω περίοδο, οι οποίες αυξήθηκαν κατά Euro430 εκατ. περίπου σε σχέση µε τα έτη 2016 & 2017 και ανήλθαν σε Euro3.993 εκατ. ενώ σε σχέση µε τα έτη 2014 & 2015 η αύξηση είναι πολλαπλάσια. Η υψηλή "εισπρακτική επίδοση" επί των ληξιπρόθεσµων απαιτήσεων συνέβαλε σηµαντικά στην επίτευξη του στόχου των εσόδων του προϋπολογισµού, για το 2018.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε η απόδοση των ελληνικών οµολόγων κατά το τελευταίο τρίµηνο, αφού διαµορφώθηκε κατά µέσο όρο στο 4,39% ενισχυµένη κατά 30 µονάδες βάσης σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο. Η εν λόγω αύξηση υποδηλώνει την ευαισθησία των ελληνικών οµολόγων στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Η διαµάχη µεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ιταλικής κυβέρνησης αναφορικά µε τον προϋπολογισµό της Ιταλίας για το έτος 2019 άσκησε αυξητικές πιέσεις στις αποδόσεις των ιταλικών οµολόγων, µε αποτέλεσµα η απόδοση του δεκαετούς να φθάσει στο 3,5%. Μετριάστηκε ελαφρώς τις τελευταίες ηµέρες -διαµορφώνεται πλέον περί το 3,2%- καθώς υπάρχουν σοβαρές προσδοκίες για επίτευξη συµφωνίας µεταξύ των δύο πλευρών. Η πτώση της απόδοσης των ιταλικών οµολόγων οδήγησε στην αποκλιµάκωση της απόδοσης του ελληνικού οµολόγου. Επιπλέον σε υψηλά επίπεδα κινείται η διαφορά της απόδοσης µεταξύ του 10ετούς αµερικάνικου και του 10ετούς γερµανικού οµολόγου η οποία ανέρχεται στο 2,7%. Πάντως, η συµφωνία µεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για αναστολή στην προγραµµατισµένη από 1/1/2019 επιβολή αυξηµένων εµπορικών δασµών στα κινεζικά προϊόντα ενδέχεται να αποκλιµακώσει την απόδοση των αµερικανικών οµολόγων. Η ενίσχυση των ταµειακών διαθεσίµων ασφαλείας του ∆ηµοσίου κατά το τρέχον έτος συµβάλλει στη διατήρηση του κόστους χρηµατοδότησης του ελληνικού χρέους σε ελεγχόµενο επίπεδο ακόµη και σε περίπτωση παράτασης ή επιδείνωσης της δυσµενούς οικονοµικής συγκυρίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ