Οι 3 κρυφές αιτίες που οδηγούν σε αποβολή και δεν το ξέρεις | ΥΓΕΙΑ | iefimerida.gr

Οι 3 κρυφές αιτίες που οδηγούν σε αποβολή και δεν το ξέρεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εποχή, που μια γυναίκα με ιστορικό αποβολών απλά ευχόταν ή προσευχόταν να μην της ξανασυμβεί αυτό, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Σήμερα, η επιστήμη μπορεί να δώσει εξήγηση για το τι μπορεί να φταίει για τις επαναλαμβανόμενες αποβολές, αλλά και να δώσει λύση στο κάθε πρόβλημα, εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO (διαβάστε περισσότερα). Γι’ αυτό είναι σημαντικό η γυναίκα που έχει στο ιστορικό της δύο αποβολές να απευθυνθεί σε έναν ειδικό εξωσωματικής γονιμοποίησης (διαβάστε περισσότερα). Το πρόβλημα που οδηγεί σε αποβολή μπορεί να είναι απλό, όπως ένα ινομύωμα για παράδειγμα, που μόλις αφαιρεθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Μπορεί όμως να είναι πιο σύνθετο και να απαιτεί διερεύνηση και ειδική θεραπευτική προσέγγιση.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος επισημαίνει τρία συνηθισμένα προβλήματα, τα οποία μπορεί να συνδέονται με τις επαναλαμβανόμενες αποβολές μιας γυναίκας .

Γενετικά αίτια
Πάνω από το 50% των αποβολών τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης οφείλεται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Αν λοιπόν είσαι άνω το 35 ετών, η ποιότητα των ωαρίων σου μπορεί να μην είναι καλή και να φέρουν γενετικές ανωμαλίες, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητες αποβολής.

Η θεραπεία
Ο γενετικός έλεγχος των γονέων σε πρώτη φάση μπορεί να οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να δώσει λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα, καθώς μπορεί να γίνει ειδικός προεμφυτευτικός έλεγχος (διαβάστε περισσότερα) των εμβρύων ή των προς γονιμοποίηση ωαρίων, ώστε να επιλεγούν τα καλύτερα, πράγμα που μειώνει σημαντικά το ποσοστό αποβολών.


Αιματολογικά προβλήματα
Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι διάφορες διαταραχές που σχετίζονται με την πήξη του αίματος όπως η θρομβοφιλία (διαβάστε περισσότερα) και άλλα αιματολογικά προβλήματα μπορεί να ευθύνονται για τις επαναλαμβανόμενες αποβολές ή τον πρόωρο τοκετό.

Η θεραπεία
Η γυναίκα με ιστορικό αποβολών θα πρέπει μεταξύ άλλων να κάνει και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα έλεγχο για θρομβοφιλία και εφόσον χρειαστεί, να ακολουθήσει θεραπεία καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αντιπηκτική αγωγή ή άλλη θεραπεία. Τα καλά νέα είναι ότι με τη θεραπεία η εγκυμοσύνη μπορεί να εξελιχθεί μέχρι το τέλος ομαλά, τονίζει ο Δρ. Παράσχος.

Ανοσολογικά αίτια
Τα ανοσολογικά αίτια που οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες αποβολές απασχολούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο τους επιστήμονες, αφού φαίνεται να ευθύνονται για ένα σημαντικό ποσοστό αποβολών. Με λίγα λόγια, για ανοσολογικούς λόγους ο οργανισμός της μητέρας μπορεί να αναγνωρίζει ως ξένο σώμα το έμβρυο που κυοφορεί και το αποβάλλει.

Η θεραπεία
Σήμερα είμαστε σε θέση με ειδικές εξετάσεις να διαγνώσουμε τις διαταραχές του ανοσολογικού συστήματος, προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα παρέμβουμε θεραπευτικά, εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος. Έτσι, με τη σωστή χρήση των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων πολλά ζευγάρια με τέτοια προβλήματα, που δεν γνώριζαν ότι τα είχαν, αποκτούν παιδί.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για θέματα εγκυμοσύνης και γονιμότητας και άλλα γυναικολογικά θέματα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ