Στο εδώλιο για διαφθορά θα καθίσει η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για διαφθορά θα καθίσει η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ καθώς κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια της θητείας της.

Η πρώην περονίστρια πρόεδρος της χώρας περιγράφεται ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης, η δράση της οποίας αποκαλύφθηκε χάρη στις λεπτομερείς καταγραφές δωροδοκιών από τον σωφέρ ενός υπουργού.

Στη φυλακή, βέβαια, δεν θα οδηγηθεί η νυν γερουσιαστής, αφού την προστατεύει η ασυλία της, αλλά μπορεί να της ασκηθεί δίωξη.

Τον περασμένο Αύγουστο η Γερουσία ψήφισε υπέρ της μερικής άρσης της ασυλίας της ώστε να μπορέσουν οι διωκτικές Αρχές να κάνουν έρευνες στις τρεις πολυτελείς κατοικίες της, αλλά αν δεν αρθεί πλήρως, δεν θα πάει φυλακή, ακόμη κι αν καταδικαστεί.

Το δικαστήριο κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 38 εκ. δολαρίων (1,5 δισ. πέσος), ενώ διέταξε να ασκηθεί δίωξη και στον πρώην υπουργό Χούλιο ντε Βίδο καθώς και στον πρώην γραμματέα δημοσίωv έργων Χοσέ Λόπες, που περιγράφονται ως συμμετέχοντες σε πολλά από τα περιστατικά των δωροδοκιών.

Οι Αρχές υποπτεύονται ότι η 65χρονη Κίρχνερ και ο εκλιπών σύζυγός της και προκάτοχος στο ύπατο αξίωμα της χώρας, Νέστορ, έλαβαν μίζες εκατομμυρίων δολαρίων από επιχειρηματίες για την ανάθεση δημοσίων έργων. Τις καταβολές των ποσών είχε καταγράψει ο σωφέρ Όσκαρ Σεντένο σε σημειωματάρια που κατέσχεσαν οι ερευνητές.

Ο Νέστορ Κίρχνερ, που πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2010, διετέλεσε πρόεδρος της Αργεντινής από το 2003 έως το 2007 και η γυναίκα του παρέλαβε τη σκυτάλη μέχρι το 2015.

Στην «υπόθεση των σημειωματαρίων», όπως είναι γνωστή στην Αργεντινή, εμπλέκονται πάνω από 12 πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι και 30 μεγαλοεπιχειρηματίες. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Κάρλος Στορνέλι από το 2005 έως το 2015 καταβλήθηκαν μίζες συνολικού ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το σκάνδαλο έχει πλήξει ολόκληρο τον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας, καθώς εμπλέκονται ακόμη και συγγενείς του νυν προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ