Αναψαν τα αίματα στη Βουλή:«Βουνό» οι τροπολογίες, οργή στα κόμματα - iefimerida.gr

Αναψαν τα αίματα στη Βουλή:«Βουνό» οι τροπολογίες, οργή στα κόμματα

Ο Γρηγόρης Ψαριανός κρατά το «βουνό» με τις τροπολογίες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μείζον πολιτικό θέμα έχει μετατραπεί η με αμείωτο ρυθμό κατάθεση υπουργικών τροπολογιών στη Βουλή.

Οργισμένη είναι η αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής και του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα θα πάει στη Βουλή και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγο πριν τις 3 κατατέθηκε νέα τροπολογία του υπουργείου οικονομικών 70 και πλέον σελίδων με αποτέλεσμα τόσο ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τη Νέα Δημοκρατία όσο και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη να ζητήσουν από το προεδρείο της Βουλής να προστατεύσει τη Βουλή από τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Ηδη ο αριθμός των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση έχει φτάσει τις 22. Ενδεικτική είναι η φωτογραφία με τον Γρηγόρη Ψαριανό που κρατάει ένα «βουνό» από χαρτιά, είναι οι τροπολογίες που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιωτης: « Είναι ντροπή αυτό που γίνεται σήμερα στην ολομέλεια πρέπει να σταματήσετε τώρα αυτό τον κατήφορο. Αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις τροπολογίες θα φύγουμε από τη συνεδρίαση και θα είστε μόνοι σας η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα νομοσχέδιο να κάνει το πλυντήριο της. Στο πλυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ εμείς δεν πρόκειται να συμμετέχουμε»

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: «Για μας είναι ζήτημα προστασίας των κοινοβουλευτικών θεσμών οι υπουργοί ή τις αποσύρουν ή εμείς αποχωρούμε από τη συνεδρίαση»

Νότης Μηταράκης: «Δεν υπάρχει προηγούμενο για αυτό που βιώνουμε σήμερα αν ζητήσω να αναγνωριστούν οι τροπολογίες θέλετε 4 ώρες να διαβάσετε αυτά που ήρθαν την τελευταία μισή ώρα»

Γρήγορης Ψαριανος: «Είναι κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει, είναι ντροπή για τη δημοκρατία και για την Βουλη, είναι τραγικό αυτό που γίνεται δεν ντρέπεστε δεν ντρέπεστε;» Μάλιστα ο βουλευτής του ποταμιού σήκωσε στα χέρια του το σύνολο των τροπολογιών που κατατέθηκαν στην Βουλή

Με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ανάμεσα στα αλλά και νομιμοποίηση κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων κάθε είδους δαπανών του υπουργείου οικονομικών που διενεργήθηκαν τα οικονομικά έτη 2016, 2017, 2018 αλλά και κατά τη λήξη του οικονομικού έτους 2013.

Τσακαλώτος: Εχει δίκιο η αντιπολίτευση, αλλά είναι αναγκαίες

Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης το λόγο πήρε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος δέχτηκε πως έχει δίκιο η αντιπολίτευση που φωνάζει ωστόσο πρόσθεσε ότι οι τροπολογίες είναι αναγκαίες διότι λήγει το 2018 και πρέπει να ψηφιστούν συγκεκριμένες διατάξεις

«Έχουν δίκιο οι συνάδελφοι να παραπονιούνται θα δείτε όμως ότι οι τελευταίες τροπολογίες του υπουργείου οικονομικών είναι θέμα ημερομηνιών που λήγουν είναι και ευρωπαϊκές οδηγίες. Δέχομαι την κριτική ότι αργήσαμε ζοριστήκαμε και ίσως θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί αλλά δεν δέχομαι ότι δεν έχει ξαναγίνει όπως είπε ο κ. Μηταράκης γιατί όταν γινόνταν παλιά γινονταν για την πελατεία . Εδώ δεν έχει καμία πελατεία, κανέναν δεν εξυπηρετούν είναι πράγματα που πρέπει να περάσουν γιατί έχουμε ημερομηνίες που λήγουν στο τέλος του χρόνου.
Δεν λέω ότι είναι σωστή η διαδικασία έχετε κάθε λόγο να παραπονιέστε για την διαδικασία , πρέπει να δούμε πως μπορούν να λειτουργούν καλύτερα αυτά τα πράγματα αλλά, άλλο αυτό και άλλο η πελατεία κι άλλο ότι δεν έχει ξαναγίνει.»

Παρέμβαση Βούτση: Να μην κλείσει η Βουλή για Χριστούγεννα

Στην όλη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής ο οποίος πρότεινε η Βουλή να μην κλείσει αύριο για τις διακοπές των Χριστουγέννων αλλά να λειτουργήσει και αύριο και το Σάββατο και στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου.

Νίκος Βούτσης: «Ότι θα είχαμε αυτό το πρόβλημα ήταν γνωστό στην διάσκεψη των προέδρων. Συζητήσαμε δύο φορές στη διάσκεψη των προέδρων ότι θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι αν πράγματι υπάρχουν οι λόγοι που επικαλούνται οι υπουργοί η Βουλή να λειτουργήσει μέσα από την διαδικασία των τροπολογιών. Η Βουλή δεν είναι σχολείο, δεν έχουμε καμία υποχρέωση να κλείσουμε για διακοπές . Υπάρχει η αυριανή μέρα, υπάρχει το Σάββατο και υπάρχει και η 27η και η 28η Δεκεμβριου.

Να μελετήσουν οι ειδικοί τις τροπολογίες και να αποφασίσουμε χωρίς να σηκώνονται οι τόνοι και χωρίς να μιλάμε για ζητήματα πλυντηρίων.
Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά πως υπήρχε πίεση χρόνου, Όλα αυτά που ακούμε το από το πρωί δεν έχουν καμία βάση, η Βουλή σταμάτησε το νομοθετικό της έργο από τις 9 Δεκεμβρίου. Αυτές οι τροπολογίες συσσωρεύτηκαν όλο αυτό το διάστημα γιατί δεν μπορούσε να γίνει ολομέλεια για άλλο λόγο.»

«Εσείς είχατε φέρει 43»

Μάλιστα ο κύριος Βούτσης έστρεψε τα πείρα του και κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι το 2014 παραμονή Χριστουγέννων ψηφίστηκαν 43 τροπολογίες.

«Το 2014 είχαν έρθει για τους ίδιους ή άλλους λόγους 111 τροπολογίες μαζί με τις βουλευτικές και 43 υπουργικές και υπόλοιπες βουλευτικές τροπολογίες ψηφίστηκαν στις 24 Δεκεμβρίου το βράδυ.
Η πρόταση μας είναι ευθεία συζητάμε αύριο, το Σάββατο και 27 και 28 Δεκεμβρίου προκειμένου να μελετηθούν αναλυτικά και να ψηφιστούν οι τροπολογίες.
Στη διάσκεψη των προέδρων δεν σηκώθηκαν οι τόνοι όταν όλοι γνώριζαν τον όγκο των τροπολογιών που θα έρθουν στο νομοσχέδιο. Τώρα διαμορφώνεται ένα κλίμα για πλυντήρια και λοιπά, όποιος λέει για πλυντήρια να τα αποδείξει σε κάθε περίπτωση εισηγούμαι η διαδικασία της ολομέλειας να συνεχιστεί αύριο και το Σάββατο και 27 και 28 Δεκεμβρίου.»

Την πρόταση Βούτση αποδέχτηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης ο οποίος ανέφερε ,ενδεχομένως και ειρωνικά, ότι ζητάει συγνώμη για την λέξη πλυντήριο

Νότης Μυταράκης: «Να πάμε κανονικά τις επόμενες μέρες, προέχουν τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα πάνω από οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση»
Ζητάμε συγνώμη για την λέξη πλυντήριο, ίσως ήταν μια αργκό λέξη δεν βρήκαμε μια άλλη πιο ήπια».

Τελικά η απόφαση που ελήφθη είναι το νομοσχέδιο να συνεχιστεί αύριο μετά την επίκαιρη επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να διαβαστούν και να αναλυθούν οι τροπολογίες και να ψηφιστούν με άνεση όσο χρόνο και αν πάρει διαδικασία.

Ωστόσο από την ολομέλεια και για τη σημερινή συνεδρίαση αποχώρησε το ΚΚΕ και το Ποτάμι ενώ ο κ. Τσακαλώτος είχε έντονη λογομαχία με το Θόδωρο Παπαθεοδώρου ο οποίος πρότεινε όλοι οι υπουργοί να είναι αύριο στη Βουλή για να ενημερώσουν τους βουλευτές και να σταματήσουν να εισηγούνται σήμερα τις τροπολογίες.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Αρκετά κ. Παπαθεοδώρου το κάνατε το σόου σας για τα δελτία των οκτώ, όσοι βουλευτές θέλουν να κάτσουν σήμερα είπαμε να κάνουμε μια πρώτη εισήγηση και ενημέρωση. Οποιος δεν θέλει μπορεί να φύγει , η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο το απόγευμα. Αυτό είναι για την βοήθεια των βουλευτών δεν είναι ταλαιπωρία.

Και κ.Παπαθεοδώρου είστε και καθηγητής πανεπιστημίου αρκετά το σόου φτάνει είχαμε μια πολύ μεγάλη υπομονή».

Γρηγόρης Ψαριανός: «Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτή τη διαδικασία. Η κ. Παπανάτσιου ούτε την τροπολογία που κατέθεσε δεν ήξερε να διαβάσει. Εμείς δεν ψηφίζουμε τίποτα.»

«Παρήλασε όλο το υπουργικό με μια τροπολογία στο χέρι, αυτό είναι ντροπή», είπε από την πλευρά του ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή τροπολογίες πλυντήριο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ