Τι σημαίνει ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα» που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι στρατηγοί

Ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα» χρησιμοποιείται το τελευταίο διάστημα από πολλούς Τούρκους αξιωματούχους και κατ΄εξοχήν από τον Τούρκο Υπουργό Αμυνας και πρώην επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ.

Ο όρος Γαλάζια Πατρίδα σημαίνει τις θάλασσες, την υφαλοκρηπίδα αλλά και τις ΑΟΖ που η Τουρκία θεωρεί οτι της ανήκουν, ενώ συνδυάζεται και με την Ναυτικές πολεμικές δυνάμεις που προασπίζονται τις θαλάσσιες περιοχές.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Αμυνας, απάντηση στις δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη ότι σε περίπτωση που οι Τούρκοι ανεβούν σε ελληνική βραχονησίδα, η Ελλάδα θα την ισοπεδώσει...

«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη ᾽γαλάζια πατρίδα μας᾽. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας. Είμαστε υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως στο Αιγαίο, στην Μεσόγειο, δεν υπάρχει περίπτωση να
υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Οταν οι Τούρκοι στρατηγοί αναφέρονται στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», δεν μιλούν πλέον για μια «δίκαιη» επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Θεωρούν ότι ο διαμοιρασμός της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να γίνει μόνον μεταξύ των χωρών που έχουν ηπειρωτικές ακτές. Και τα ελληνικά νησιά (στα οποία συμπεριλαμβάνουν και την Κύπρο, Κρήτη, Γαύδο, Κάρπαθο, Ρόδο, Καστελόριζο) θα πρέπει- υποστηρίζουν- να περιορισθούν μόνον στα χωρικά ύδατά τους.

Οι ιδέες αυτές, που δεν εδράζονται φυσικά σε καμία έννοια Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου, άρχισαν να διατυπώνονται για πρώτη φορά το 2011 με «πατέρα» τον αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού Τζιχάτ Γιαϊτζί. Αν στην αρχή φάνηκαν να είναι οι μαξιμαλιστικές ιδέες ενός εθνικιστή αξιωματικού, τώρα προβληματίζουν την Ελλάδα, αφού ο Τζιχάτ Γιαϊτζί είναι πλέον ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας και απολύτως έμπιστος του Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ