Στο ευρώ η Ρουμανία το 2015; - iefimerida.gr

Στο ευρώ η Ρουμανία το 2015;

ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που η καρέκλα πολλών μελών της ευρωζώνης φαίνεται να «τρίζει» είδηση αποτελεί η ανακοίνωση της ρουμανικής κυβέρνησης πως στοχεύει να ενταχθεί στο κοινό νόμισα το 2015.

Η Ρουμανία έχει προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από το 2007, αλλά δεν συμμετείχε στην Ευρωζώνη. Από το 2015 όμως φαίνεται πως θα αλλάξει το νόμισμά της από λέι σε ευρώ.

Είδηση αποτελεί ότι η ρουμανική κυβέρνηση στο πρόγραμμα σύγκλισης που ενέκρινε, δεσμεύτηκε αφενός να υιοθετήσει το ευρώ το 2015 αφετέρου να ενταχθεί στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II) την περίοδο 2013-2014 και τέλος να μειώσει το δομικό έλλειμμά της σε ποσοστό λιγότερο του 0,7% του ΑΕΠ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νταν Σουτσίου τόνισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του δομικού ελλείμματος. Μ' αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, η Ρουμανία θα αποδείξει πως μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους που προβλέπονται από το πρόγραμμα.

Την περίοδο 2013-2015 προβλέπεται ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό που θα κυμαίνεται από 3,1% μέχρι 3,9%, σημείωσε και πρόσθεσε πως καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται πως θα διαδραματίσει η εγχώρια ζήτηση.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράϊαν Μπασέσκου,τόνιζε στις δηλώσεις του για το ευρώ και την «υιοθέτησή» του από τη Ρουμανία δηλώνοντας πως «Το ελληνικό παράδειγμα, μας οδηγεί να σκεφθούμε ότι θα πρέπει να έχουμε πολύ προετοιμαστεί γιαυτό, αλλά και ότι πρόκειται για ζήτημα, που απαιτεί περίσκεψη"»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ