ΠΓΔΜ: Αμνηστία για τα επεισόδια του 2017 στη Βουλή -Ορος των «ανταρτών» για να στηρίξουν τη συμφωνία - iefimerida.gr

ΠΓΔΜ: Αμνηστία για τα επεισόδια του 2017 στη Βουλή -Ορος των «ανταρτών» για να στηρίξουν τη συμφωνία

Ομόφωνα ψηφίστηκε ο νόμος/ Φωτογραφία: AP- Boris Grdanoski
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ομόφωνα ψηφίστηκε στη Βουλή της ΠΓΔΜ ο νόμος για τη χορήγηση αμνηστίας σε κάποιους από τους μετέχοντες στα βίαια επεισόδια που είχαν γίνει στο κοινοβούλιο, στις 27 Απριλίου 2017.

Οι 8 «αντάρτες» βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν θέσει στον Ζόραν Ζάεφ όρο τη χορήγηση της αμνηστίας τουλάχιστον σε κάποιους από εκείνους που συμμετείχαν στα επεισόδια, προκειμένου να συνεχίσουν να στηρίζουν τη συνταγματική αλλαγή, με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών. Αλλωστε, τρεις από τους οχτώ είναι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στα επεισόδια και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα τους χορηγηθεί αμνηστία.

Η στήριξη των 8 είναι κρίσιμη για τον Ζάεφ, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του συντάγματος, στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει στα μέσα Ιανουαρίου.

Υπέρ του νομοσχεδίου για τη χορήγηση αμνηστίας ψήφισαν και οι βουλευτές του VMRO-DPNNE, παρότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ζητούσε αμνηστία σε όλους τους εμπλεκόμενους στα επεισόδια. Από τον νόμο εξαιρούνται όσοι τα διοργάνωσαν και όσοι είχαν προβεί σε βιαιοπραγίες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στις 27 Απριλίου 2017, λίγο μετά την εκλογή του βουλευτή του αλβανικού κόμματος DUI, Ταλάτ Τζαφέρι, στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής, εκατοντάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE και εθνικιστές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο. Επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν τον Ζάεφ, βουλευτές του κόμματός του και των αλβανικών κομμάτων.

Η εισαγγελία των Σκοπίων άσκησε δίωξη κατά περισσοτέρων από 30 ατόμων για τα επεισόδια, ανάμεσά τους πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης. Εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «τρομοκρατικές ενέργειες που έθεσαν σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη και την ασφάλεια», ένα αδίκημα που επισείει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον 10 ετών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σκόπια αμνηστία ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ