Ο Τραμπ αιφνιδίασε το Πεντάγωνο, αποσύρει τον αμερικανικό στρατό από τη Συρία -Χαίρονται οι Ρώσοι - iefimerida.gr

Ο Τραμπ αιφνιδίασε το Πεντάγωνο, αποσύρει τον αμερικανικό στρατό από τη Συρία -Χαίρονται οι Ρώσοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτογραφία: AP- Evan Vucci
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε και διέταξε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, σε μια κίνηση που αποτελεί στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της Ουάσινγκτον και φαίνεται ότι αιφνιδίασε το Πεντάγωνο.

«Νικήσαμε τον ISIS στη Συρία, τον μοναδικό λόγο για να είμαστε εκεί κατά την διάρκεια της προεδρίας Τραμπ», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να εκτελεστεί γρήγορα η εντολή του Τραμπ, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο όμως πόσο σύντομα θα επιστρέψουν οι 2.000 στρατιώτες και τι θα συμβεί με τους Κούρδους που συμμάχους των ΗΠΑ, που υποστήριζαν έως τώρα οι αμερικανικές δυνάμεις.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την επιστροφή των στρατευμάτων, «καθώς μπαίνουμε στην επόμενη φάση της επιχείρησης», αλλά δεν σχολίασε πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό.

Μία γρήγορη αποχώρηση θα αφήσει τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ στο έλεος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που εδώ και καιρό θέλουν να κάνουν επιχείρηση εναντίον τους, καθώς τους θεωρούν τρομοκράτες, σχολιάζει το Bloomberg. Επίσης, η κίνηση αυτή θα έχει ως συνέπεια ότι η Συρία θα είναι στην ανεξέλεγκτη επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως και την προηγούμενη εβδομάδα αξιωματούχοι της κυβέρνησης αμφισβητούσαν την άποψη ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί και τόνιζαν ότι η αμερικανική παρουσία εκεί πρέπει να συνεχιστεί.

«Αν έχουμε μάθει ένα πράγμα όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι για μια ήττα με διάρκεια ενάντια σε τέτοιες οργανώσεις δεν μπορείς απλά να καταλάβεις τον φυσικό τους χώρο και μετά να φύγεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπρετ ΜακΓκουρκ, ο ειδικός επιτετραμμένος της κυβέρνησης για τον διεθνή συνασπισμό ενάντια στον ISIS. «Πρέπει να σιγουρευτείς ότι οι εγχώριες δυνάμεις ασφαλείας είναι εκεί προκειμένου να διασφαλίσουν ότι αυτές οι νίκες θα έχουν διάρκεια. Αυτό θα πάρει λίγο καιρό», συμπλήρωσε.

Αλλωστε και ο υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις, είχε πει στις 6 Δεκεμβρίου ότι «πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά». Επιπλέον, αξιωματούχοι τόνιζαν ότι μια αμερικανική αποχώρηση θα αφήσει τη Συρία υπό την επιρροή της Ρωσίας και του Ιράν. Ακόμη, μια αποχώρηση θα ερμηνευθεί και ως νίκη για τον Ταγίπ Ερντογάν, που εδώ και καιρό πιέζει προκειμένου να μην είναι στη... μέση η Ουάσινγκτον, όταν θα στραφεί εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Χαίρονται οι Ρώσοι

Από την πλευρά τους, Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν συγκρατημένο ενθουσιασμό για την αιφνιδιαστική απόφαση του Τραμπ.

«Αν οι Αμερικανοί πράγματι αποσύρουν τα στρατεύματά τους, αυτό πιστεύω μόνο θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία», είπε ο Βλαντιμίρ Ντζαμπάροφ, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων στην άνω βουλή. Η Ρωσία και το Ιράν είναι οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Η αποχώρηση σημαίνει ότι πουλάνε τους Κούρδους, οι οποίοι είναι υπό τη σοβαρή πίεση της Τουρκίας. Δεν πιστεύω ότι οι Αμερικανοί θα φύγουν εντελώς και μπορεί να παραμείνουν στην περιοχή οι ειδικές δυνάμεις», είπε από την πλευρά του ο Φραντς Κλίντσεβιτς, μέλος της επιτροπής άμυνας και ασφάλειας της άνω βουλής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Συρία Isis
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ