«Καμπανάκι» για την υπογεννητικότητα στην Κρήτη – Κατά 30% μειωμένες οι γεννήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα - iefimerida.gr

«Καμπανάκι» για την υπογεννητικότητα στην Κρήτη – Κατά 30% μειωμένες οι γεννήσεις από το 2009 μέχρι σήμερα

Ολοένα και λιγότερα ζευγάρια περνούν το κατώφλι των μαιευτηρίων / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε σοβαρό πρόβλημα για την Κρήτη -και ευρύτερα την Ελλάδα- αναδεικνύεται το φαινόμενο της υπογεννητικότητας, το οποίο κορυφώθηκε τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Τα στοιχεία του Ληξιαρχείου αναδεικνύουν μια μείωση της τάξης του 30% στο Ηράκλειο Κρήτης, συγκρίνοντας την «προ Καστελόριζου» χρονιά του 2009 και τους αριθμούς του 2018.

Σύμφωνα με την κρητική εφημερίδα «Πατρίς», που ανέδειξε το θέμα, πρόκειται για μια θεμελιωμένη μείωση που φτάνει τις 1.478 λιγότερες γεννήσεις, συγκριτικά με το 2009.

Στην ίδια έρευνα τονίζεται ότι διαρκώς μειούμενος είναι και ο αριθμός των γάμων, ιδίως σε ό,τι αφορά τους θρησκευτικούς, που σε μεγάλο βαθμό δίνουν τη θέση τους στο... δημαρχείο.

«Στα χρόνια της κρίσης επιδεινώθηκε το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Όπως δείχνουν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στη χώρα παρατηρείται δραματική συρρίκνωση των γεννήσεων, αύξηση των θανάτων και αρνητική μετανάστευση αφού πια ο αριθμός όσων μεταναστεύουν στο εξωτερικό κυρίως νέων και με υψηλό μορφωτικό κεφάλαιο, είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο που μεταναστεύει στην Ελλάδα» υποστήριξε, σχετικά, ο Γιάννης Ζαϊμάκης, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας.

Ο Γιάννης Ζαϊμάκης σχολίασε επίσης ότι στις σύγχρονες, δυσμενείς οικονομικές συνθήκες των χαμηλών αμοιβών και ημερομισθίων και των ευέλικτων μορφών εργασίας «ολοένα και περισσότερο οι νέοι επιλέγουν να μεταθέτουν σε μεταγενέστερο χρόνο τον γάμο τους, έτσι μειώνεται η γαμηλιότητα ην ίδια ώρα που επιλέγουν συνειδητά να δημιουργήσουν οικογένειες με μικρό αριθμό παιδιών ή και καθόλου παιδιά».

Οι παραπάνω παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Ζαϊμάκη, ενισχύουν το φαινόμενο της υπογεννητικότητας, που σε συνδυασμό με την αποδημία των νέων -μείωση ενεργού πληθυσμού και εργατικού δυναμικού- αλλάζει τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κρήτη υπογεννητικότητα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ