Αυξάνει πάλι τα επιτόκια η αμερικανική τράπεζα -Παρά τις προειδοποιήσεις Τραμπ - iefimerida.gr

Αυξάνει πάλι τα επιτόκια η αμερικανική τράπεζα -Παρά τις προειδοποιήσεις Τραμπ

Ο πρόεδρος της Fed
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το βράδυ η Fed παρά τις προειδοποιήσεις Τραμπ, ο οποίος έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην αμερικανική τράπεζα υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει τις προσπάθειές του για τόνωση της οικονομίας.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αναμένεται σήμερα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά ίσως μειώσει τον αριθμό των αυξήσεων που προσδοκά για την επόμενη χρονιά και ίσως προαναγγείλει ότι θα τερματιστεί νωρίτερα η νομισματική σύσφιξη λόγω της αστάθειας της χρηματοπιστωτικής αγοράς και των αυξανόμενων φόβων για ύφεση.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της στις 21.00 ώρα Ελλάδας μετά το πέρας της τελευταίας για φέτος διήμερης συνεδρίασης για την πολιτική της. Στη συνέχεια είναι προγραμματισμένο να δώσει συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας (κατά 25 μονάδες βάσης) σε ένα εύρος μεεταξύ 2,25% και 2,50%. Θα είναι η τέταρτη για φέτος αύξηση επιτοκίων και η ένατη από τότε που η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τον σημερινό κύκλο σύσφιξης τον Δεκέμβριο του 2015.

Μια αύξηση επιτοκίων σήμερα θα μπορούσε να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη ασκήσει δριμεία κριτική στη Fed για την αύξηση των επιτοκίων φέτος, λέγοντας ότι υπονομεύει τις προσπάθειές του να τονώσει την οικονομία. Χθες, ο Τραμπ προειδοποίησε τους αξιωματούχους τους Fed να μην «κάνουν ακόμα ένα λάθος».

Με την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί, την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Κίνα να επιβραδύνεται και τη στήριξη στην οικονομία από το πακέτο μείωσης φόρων της κυβέρνησης του Τραμπ να αναμένεται να εξασθενίσει, οι αξιωματούχοι της Fed φαίνονται έτοιμοι να υπαναχωρήσουν από την προηγούμενη άποψή τους ότι η οικονομία θα μπορούσε να αντέξει τρεις ακόμα αυξήσεις επιτοκίων τον επόμενο χρόνο.

Οι νέες οικονομικές προβλέψεις της Fed που θα δημοσιοποιηθούν παράλληλα με τη ανακοίνωση πολιτικής ίσως αφήσουν να εννοηθεί ότι είναι πιθανότερο να υπάρξουν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων, δήλωσαν οικονομολόγοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Fed αύξηση επιτοκίων Ντόναλντ Τραμπ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ