FT: Η Θάνου πριν 10 χρόνια ήταν κατά του διορισμού συνταξιούχων δικαστικών -Και τώρα διορίζεται η ίδια - iefimerida.gr

FT: Η Θάνου πριν 10 χρόνια ήταν κατά του διορισμού συνταξιούχων δικαστικών -Και τώρα διορίζεται η ίδια

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Βασιλική Θάνου / Φωτογραφία: InTime News
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, σε Ελλάδα αλλά και Ευρώπη, λαμβάνει η κυβερνητική πρόταση διορισμού της Βασιλικής Θάνου για την τοποθέτησή της ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αυτή την ώρα, συνεδριάζει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, εξετάζοντας την πρόταση για το διορισμό της Βασιλικής Θάνου στη συγκεκριμένη θέση, ενώ το ζήτημα έθεσε, με επιστολή του στην Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην υπόθεση παρενέβησαν, ωστόσο, και οι Financial Times, περιγράφοντας σε δημοσίευμά τους την πολιτική ένταση που έχει πυροδοτήσει η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει την προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μεταξύ άλλων, οι FT θυμίζουν ότι πριν από μια δεκαετία η κυρία Θάνου είχε εκφραστεί κατά της αποδοχής θέσεων σε ανεξάρτητες αρχές από συνταξιούχους δικαστές με το επιχείρημα ότι μπορεί να κατηγορηθούν ότι αποδέχονται πολιτικό πατρονάρισμα ή ακόμα ότι εμπλέκονται σε σκιώδεις επιχειρηματικές συναλλαγές.

Οι FT υπενθυμίζουν, μάλιστα, τη δήλωση που είχε κάνει η κυρία Θάνου, για τους συνταξιούχους δικαστές, το 2009, σε συνεδρίαση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: «Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται κομματικά και άλλα γραφεία και να αποδέχονται νέες θέσεις, ειδικά καλά αμειβόμενες όπως του επικεφαλής ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής». Στην ίδια δήλωση, η Βασιλική Θάνου υποστήριζε ότι οι συνταξιούχοι δικαστές θα πρέπει «να διαφυλάσσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά κυρίως το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος».

Στους FT μίλησε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Στέφανος Μάνος, τονίζοντας ότι «η υποψηφιότητά της προκαλεί την ανησυχία δυνητικών επενδυτών στην Ελλάδα ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα καθοδηγείται στις αποφάσεις της από τα πολιτικά-κομματικά κριτήρια που θέτει ο πρωθυπουργός. Θα ήταν σοφό να αποσυρθεί η υποψηφιότητά της» προσέθεσε.

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος οι FT κάνουν μια αναδρομή της πορείας που ακολούθησε η Βασιλική Θάνου την οποία, όπως λένε, ο κ. Τσίπρας έχει τοποθετήσει σε μια σειρά κρίσιμων θέσεων από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία το 2015:

«Έγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου προσπερνώντας εννέα αρχαιότερων υποψηφίων για τη θέση, στη συνέχεια υπηρέτησε ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα ως επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης πριν τις πρόωρες εκλογές του 2015. Όταν έγινε 65, φτάνοντας το όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστές, πρότεινε να υπάρξει ψήφιση από τη Βουλή διάταξης που θα επεκτείνει τη θητεία τους για άλλα πέντε χρόνια. Ο κ. Τσίπρας τότε εμφανίστηκε θετικός αλλά υποχώρησε μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και την απειλή παραίτησης αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Θάνου μετακινήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να υπηρετήσει ως νομικός σύμβουλος, μια θέση για την οποία δεν υπάρχει ηλικιακό όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης» καταλήγει το δημοσίευμα των FT.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ