«Πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση Patriot στην Τουρκία - iefimerida.gr

«Πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση Patriot στην Τουρκία

Δοκιμαστική εκτόξευση Patriot σε νατοϊκή βάση στην Κρήτη τον Νοέμβριο του 2017 (Φωτογραφία: Sebastian Apel/U.S. Department of Defense
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πιθανή πώληση αντιπραυλικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία, όπως είπε το Πεντάγωνο, αφού προηγουμένως ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency- DSCA) είπε ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών άναψε το πράσινο φως για την πώληση 80 ενισχυμένων κατευθυνόμενων πυραύλων τύπου Patriot (GEM-T) και 60 πυραύλων τύπου Patriot MSE, μαζί με τον σχετικό εξοπλισμό τους, αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Άγκυρα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε πει νωρίτερα φέτος ότι συνεργάζεται με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία για την πιθανή πώληση αντιπυραυλικού συστήματος Patriot της Raytheon προκειμένου να την αποτρέψει από την αγορά ρωσικής κατασκευής S-400.

Aλλά στη σχετική διαδικασία επιλογής η Άγκυρα άφησε δυο φορές στην άκρη τους πυραύλους Patriot, επιλέγοντας την πρώτη φορά ένα κινεζικό σύστημα, προτού στραφεί πέρυσι στους S-400.

Η Ουάσιγκτον και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη την Άγκυρα ότι το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα νατοϊκά συστήματα κι ότι η αγορά του θα θέσει σε κίνδυνο την προμήθεια από την Τουρκία των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 της Lockheed Martin και ίσως οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον.

Το Κογκρέσο ενημερώθηκε ότι εγκρίθηκε η πώληση των Patriot σε ξένη χώρα, υπό το σκεπτικό, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η DSCA, ότι «θα συμβάλει στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός βασικού συμμάχου του ΝΑΤΟ στις πρώτες γραμμές της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η Τουρκία αποτελεί μέλος της κρίσιμης πλατφόρμας για την εκστρατεία “Κατανίκησης του ISIS” και εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο της προσπάθειας της Εθνικής Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής να ανταγωνιστεί τις μεγάλες δυνάμεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή».

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια εκτιμά στην εισήγησή της ότι «η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και της υποστήριξης δεν θα μεταβάλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

H θετική εισήγηση της DSCA δεν δεσμεύει το Κογκρέσο, ούτε για την πώληση των Patriots, αλλά ούτε και για τους περιορισμούς που έχει θέσει διά νόμου, να επιτρέψει τη μεταφορά στην Τουρκία των αεροσκαφών F-35 που έχει αγοράσει. Ωστόσο, όπως ανέφερε πηγή του Κογκρέσου, αναμένεται μια μακρά περίοδος σκληρών διαβουλεύσεων, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μυστικά συστήματα των F-35 μπορούν να περάσουν στους Ρώσους.

Κύκλοι των Ελληνοαμερικανικού λόμπι, όπως μεταδίδει το KYΠΕ, ανέφεραν ότι παρά τη διαβεβαίωση της DSCA ότι η αγορά των Patriots « δεν θα μεταβάλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή», η Τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και οι απειλές που κατά καιρούς εξακοντίζονται σε βάρος του Ισραήλ, είναι στοιχεία τα οποία θα εξεταστούν στη συζήτηση που θα γίνει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τουρκία Patriot
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ