Σάλιβαν: Η Ρωσία θέλει να υπονομεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών - iefimerida.gr

Σάλιβαν: Η Ρωσία θέλει να υπονομεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

O αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ρωσία θέλει να υπονομεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διεμήνυσε από τα Σκόπια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Με την επίσκεψη του Τζον Σάλιβαν στην ΠΓΔΜ η Ουάσιγκτον στέλνει νέο ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στην ευρω-ατλαντική πορεία της χώρας, όπως επεσήμανε άλλωστε και ο ίδιος στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ: «Είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ για να υποστηρίξω αυτό που θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” κι αυτό είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.»

Ερωτηθείς για τη ρωσική επιρροή στην περιοχή είπε ότι «δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και ουδείς αμφιβάλλει ότι θα κάνει τα πάντα για να προωθήσει το δικό της συμφέρον και να υπονομεύσει τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας». Τόνισε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ΠΓΔΜ.

Ερωτηθείς αναφορικά με τους κινδύνους κύρωσης της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή, υπογράμμισε ότι «η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι σημαντική για την ευημερία και των δύο χωρών, της Ελλάδας και της “Μακεδονίας”. Οι δύο πρωθυπουργοί έδειξαν θαρραλέα ηγεσία και οι ΗΠΑ είναι περήφανες για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εφαρμογή της και αυτός είναι ένας από τους λόγους της επίσκεψής μου στα Σκόπια».

Ζάεφ: Υλοποιούμε πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αναφερόμενος στην τρέχουσα διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών και στο αν υπάρχει κίνδυνος «ατυχήματος» κατά την επικύρωσή τoυς είπε ότι η πιο σημαντική εγγύηση για την επιτυχία της διαδικασίας είναι η ενεργός συμμετοχή «τεράστιου αριθμού βουλευτών» και όχι μόνον των οκτώ «ανταρτών» του VMRO-DPMNE. «Δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι το εισιτήριο της χώρας για το ΝΑΤΟ.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ