Η Ιταλία τρέχει να προλάβει τις κυρώσεις για τον προϋπολογισμό - iefimerida.gr

Η Ιταλία τρέχει να προλάβει τις κυρώσεις για τον προϋπολογισμό

KONTE
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μάχη για να αποφύγει τις κυρώσεις της ΕΕ για τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους δίνει η Ρώμη καθώς οι δύο λαϊκιστές κυβερνητικοί εταίροι φέρονται να κατέληξαν σ’ έναν συμβιβασμό αναφορικά με τους αριθμούς και το περιεχόμενο.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κάλεσε εκτάκτως χθες το βράδυ τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβανι Τρία για να συζητήσουν το δέον γενέσθαι καθώς Ρώμη και Βρυξέλλες ερίζουν για τα μέτρα που θα μειώσουν το δομικό έλλειμμα και μέχρι τα τέλη του χρόνου το νέο σχέδιο προϋπολογισμού θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου.

«Ελπίζω οι Βρυξέλλες να δείξουν κοινή λογική», είπε χθες ο Ματέο Σαλβίνι στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Rete 4. «Μετρούν ακόμη και τις τρίχες στα ρουθούνια της Ιταλίας και αφήνουν τη Γαλλία του Μακρόν να κάνει ό,τι θέλει», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Λέγκα, όπως και ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο αρχηγός των Πεντάστερων, Λουίτζι Ντι Μάιο, παραπονούνται ότι η Κομισιόν μεταχειρίζεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά την Ιταλία και τη Γαλλία, ειδικά αφότου ο Μακρόν υποσχέθηκε νέα μέτρα προσπαθώντας να εκτονώσει το κίνημα διαμαρτυρίας των «Κίτρινων Γιλέκων».

Ο Σαλβίνι είπε ότι η Ιταλία έκανε ό,τι της ζήτησε η Επιτροπή: «Αν μας ζητήσουν κι άλλες περικοπές, όχι, φτάνει πια», τόνισε.

Κατά πόσον, όμως, ο νέος ιταλικός προϋπολογισμός θα ικανοποιεί την Κομισιόν είναι άλλο θέμα. Πάντως ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι εργάζεται για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η Ιταλία να υποστεί κυρώσεις επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι δεν ισχύουν άλλοι κανόνες για το Παρίσι και άλλη για τη Ρώμη που προβλέπει έλλειμμα 2.04% το 2019.

Ο Γάλλος Επίτροπος υπογράμμισε ότι η αναμενόμενη παρέκκλιση της Γαλλίας από το όριο 3% του ΑΕΠ, που θέτει η ΕΕ για το δημοσιονομικό έλλειμμα, στον προϋπολογισμό της του ερχόμενου έτους είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό, αν συνιστά μόνον κάτι το προσωρινό και ως εκ τούτου δεν θα έχει ως συνέπεια την επιβολή προστίμων.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ