Νιάρχοι και Λάτσηδες «χτυπήθηκαν» για το κύπελλο του Σπύρου Λούη - iefimerida.gr

Νιάρχοι και Λάτσηδες «χτυπήθηκαν» για το κύπελλο του Σπύρου Λούη

Νιάρχοι και Λάτσηδες «χτυπήθηκαν» για το κύπελλο του Σπύρου Λούη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε έναν ιδιότυπο αγώνα κύρους εξελίχθηκε τελικά η δημοπρασία που έγινε χθες στο Λονδίνο, στην έδρα του οίκου Christie's. Το έπαθλο είχε ιδιαίτερη συναισθηματική σημασία για την Ελλάδα καθώς ήταν το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στο Σπύρο Λούη, μετά τη νίκη του στον πρώτο Μαραθώνιο των νεώτερων Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896.

Αλλά η σημασία του ήταν και σημειολογική καθώς σε μια εποχή που η Ελλάδα ξεπουλάει τα ασημικά της ήταν θέμα αξιοπρέπειας της χώρας να... σωθεί ένα πραγματικά ασημένιο κύπελλο.

Ο νικητής, όπως είναι ήδη γνωστό ήταν το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο πλειοδότησε με 655.454 ευρώ (541.250 στερλίνες), που αποτελεί ρεκόρ για αντικείμενο που σχετίζεται με Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η δημοπρασία, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», ξεκίνησε ακριβώς στις 3 μ.μ. και συνολικά είχε προγραμματιστεί να πωληθούν 179 αναμνηστικά αντικείμενα και αφίσες Ολυμπιακών Αγώνων.

Το σημαντικότερο από αυτά ήταν το ασημένιο Κύπελλο που είχε σχεδιάσει ο Μισέλ Μπρεάλ για τον νικητή του Μαραθωνίου και τοποθετήθηκε σε κρυστάλλινη προθήκη στα δεξιά του δημοπράτη. Η μάχη ξεκίνησε σχεδόν αμέσως και η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 120.000 στερλίνες, με τους εκτιμητές να πιστεύουν ότι θα έφτανε έως τις 160.000 στερλίνες.

Μόνο δύο από τους διεκδικητές βρίσκονταν στην αίθουσα. Ενας μικροκαμωμένος κύριος με γυαλιά, άγνωστος στους ελληνικούς κύκλους του Λονδίνου, ο οποίος σταμάτησε να διεκδικεί το Κύπελλο όταν τα χτυπήματα έφτασαν στις 200.000 στερλίνες.

Ο δεύτερος, που εκπροσωπούσε το Κοινωφελές Ιδρυμα Λάτση (για λογαριασμό του Δήμου Αμαρουσίου), σταμάτησε στις 350.000 στερλίνες.

Από εκεί και πέρα, σε κάθε χτύπημα η τιμή αναβαίνει κατά 10.000 έως 20.000 στερλίνες.

Μέσα σε ελάχιστα λεπτά όλα έχουν τελειώσει. Ο δημοπράτης χτυπά το σφυράκι του και ο νέος ιδιοκτήτης ήταν κάποιος άγνωστος προς στιγμήν διεκδικητής που πλειοδοτούσε από το τηλέφωνο. Η τελική τιμή των 655.454 ευρώ, ξεπερνά κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί πέρυσι τον Απρίλιο στο Παρίσι, όταν πουλήθηκε έναντι 290.000 ευρώ μια ολυμπιακή δάδα από τους Αγώνες του 1952 που διεξήχθησαν στο Ελσίνκι.

Η πρώτη εντύπωση ήταν ότι η Ελλάδα έχασε το Κύπελλο καθώς ήταν γνωστό πως ο Δήμος Αμαρουσίου είχε υπόσχεση χορηγίας περί τις 300.000 στερλίνες για να το διεκδικήσει, σχεδόν δηλαδή τα μισά από τα χρήματα που πωλήθηκε.

Ωστόσο, μετά από λίγα μόλις λεπτά, Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποκάλυψε ότι κινούμενο με απόλυτη μυστικότητα και τελικά αποφασιστικότητα κατάφερε να αγοράσει το Κυπελλο για το οποίο αναζητείται προσωρινός χώρος έκθεσης, έως ότου ολοκληρωθεί το 2015 το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα όπου και θα τοποθετηθεί μόνιμα.

«Θα μοιραστούμε το ασημένιο Κύπελλο του Μισέλ Μπρεάλ με το κοινό και θα λειτουργεί ως τεκμήριο της ιστορίας, της κληρονομιάς και του σθεναρού πνεύματός μας», δήλωσε ο πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος. «Ελπίδα μας είναι ότι θα εμπνεύσει και θα αναζωπυρώσει την περηφάνια των Ελλήνων, όπως έγινε και με τη νίκη του Σπύρου Λούη», συμπλήρωσε.

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η δημοπρασία του Κυπέλλου του παππού μου θα προκαλούσε τόσο μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και πως θα συγκέντρωνε τέτοιο ποσό που θα εξασφάλιζε το μέλλον της οικογένειάς μου», έλεγε από την πλευρά του ο συνονόματος εγγονός του μαραθωνοδρόμου, Σπύρος Λούης, που παρακολούθησε τη δημοπρασία μέσω Διαδικτύου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ