Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής [εικόνες] - iefimerida.gr

Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής [εικόνες]

Εικόνα από την πρόσοψη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ μετά την επίθεση / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Λ.Α) στρέφει την προσοχή της η Αντιτρομοκρατική, για τη βομβιστική επίθεση που έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, από τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει, βρίσκουν σημαντικές ομοιότητες με το ισχυρό χτύπημα που έγινε ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2017, στο κτίριο του Εφετείου, επί της οδού Λουκάρεως.

Το πρώτο κοινό στοιχείο είναι το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, που έγινε με τον ίδιο «επαγγελματικό» τρόπο, με το μέλος της οργάνωσης να επαναλαμβάνει αρκετές φορές -και στις δυο περιπτώσεις- τη φράση «προσοχή, δεν είναι φάρσα».

Η δεύτερη ομοιότητα είναι η ισχύς των εκρήξεων που προκάλεσαν, καθώς οι δράστες είχαν χρησιμοποιήσει μηχανισμούς «φορτωμένους» με αρκετά κιλά εκρηκτικής ύλης.

Η εικόνα του Εφετείου μετά την επίθεση / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Στην περίπτωση της σημερινής επίθεσης στον ΣΚΑΪ, εικάζεται ότι ο μηχανισμός περιείχε πιθανότατα πάνω από έξι κιλά εκρηκτικής ύλης.

Να σημειωθεί ότι στην προκήρυξη για την επίθεση στο Εφετείο η Ο.Λ.Α ασκούσε δριμεία κριτική στον θεσμό της Δικαιοσύνης ενώ εξαπέλυε σφοδρά πυρά στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ τονίζοντας ότι «(σ.σ. η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) έχει αποδειχθεί πως είναι ο ικανότερος και πιστότερος υπηρέτης των ιμπεριαλιστών δανειστών. Γι αυτό και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών όπου βρεθούν κι όπου σταθούν στάζουν μέλι για το "succes story" του Τσίπρα» προσέθεταν.

Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών πρωτοεμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2013, με την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ, επί της λεωφόρου Συγγρού, ενώ είχε αναλάβει και την ενέργεια στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, τον Δεκέμβριο του 2013.

Τον Νοέμβριο του 2015 επιτέθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, ενώ τον Απρίλιο του 2017 έβαλε βόμβα στα γραφεία της Eurobank, στην οδό Σανταρόζα.

Στιγμιότυπο μετά την επίθεση στα γραφεία της Eurobank / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Να σημειωθεί ότι στην προκήρυξη για τη βόμβα στα γραφεία της Eurobank, η ΟΛΑ αναλάμβανε και την ευθύνη για την απόπειρα βομβιστικής ενέργειας στο υπουργείο Εργασίας, στις 12 Δεκεμβρίου 2016.

Πάντως η ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζει το τρομοκρατικό χτύπημα «σοβαρό» και εκτιμά ότι ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο, το οποίο οι δράστες κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτίριο του ΣΚΑΪ και από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου.

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση.

Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να βοηθούν στην αναγνώριση των δραστών. Οι κάμερες έχουν καταγράψει κάποια πράγματα, ωστόσο δεν υπάρχουν πρόσωπα που να αναγνωρίζονται.

Η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ακόμη ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν αρκετές ώρες, ενώ παραμένει κλειστή η υπόγεια διάβαση της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βόμβα στον ΣΚΑΪ ΣKAΪ έκρηξη βόμβα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ