Πρόεδρος Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Η Δικαιοσύνη μήλο της έριδος ανάμεσα σε κόμματα και οικονομικά συμφέροντα - iefimerida.gr

Πρόεδρος Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Η Δικαιοσύνη μήλο της έριδος ανάμεσα σε κόμματα και οικονομικά συμφέροντα

Στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση της ΕΔΕ/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ο τρόπος επιλογής των ανώτατων δικαστών και άλλα θεσμικά θέματα, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 67 στα 70 έτη, απασχόλησαν τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ, αναφέρθηκε στην διαχρονική προσπάθεια των κομμάτων να παρέμβουν στην δικαιοσύνη, λέγοντας ότι «η δικαιοσύνη αποτελεί μήλο της έριδος ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, ισχυρές κοινωνικές ομάδες και εμφανή η υποκρυπτόμενα οικονομικά συμφέροντα», ενώ αναφερόμενος στις επιθέσεις σε βάρος των λειτουργών της σημείωσε:

«Η συνεχής και τυφλή ρητορική απέναντι σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικές αποφάσεις, δημιουργεί σταδιακά ένα χάσμα ανάμεσα στα δικαστήρια και στους πολίτες και μια ανεπανόρθωτη φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και δικαιοσύνης».

Ο κ. Σεβαστίδης εξέφρασε την άποψη ότι ήρθε η ώρα να αναθεωρηθεί το άρθρο του Συντάγματος που προβλέπει την τοποθέτηση των δικαστών στην ηγεσία της δικαιοσύνης από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενώ τάχθηκε υπέρ της άποψης οι δικαστικοί λειτουργοί να μην αναλαμβάνουν καμία δημόσια θέση για τρία χρόνια από την ημέρα αποχώρησης τους από το δικαστικό σώμα.

Σε ότι αφορά τις διατάξεις για την ποινική ευθύνη των υπουργών, ο κ. Σεβαστίδης εξέφρασε τη συμφωνία του για αλλαγές αλλά παράλληλα και προβληματισμούς για την έκτασή τους ενώ τόνισε ότι «έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από την υπόθεση Κοσκωτά και η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δεν έφερε κανένα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αποδείχθηκε ότι ούτε η διαφθορά μπορεί να παταχθεί, ούτε η πολιτική ηρεμία να επέλθει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν τη δικαιοσύνη για εξοντώσουν πολιτικά τους αντιπάλους τους».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου απευθυνόμενος στους δικαστές και τους εισαγγελείς τόνισε μεταξύ άλλων ότι κοινός σκοπός του υπουργείου και των δικαστών είναι η απονομή δικαιοσύνης στους πολίτες, ενώ τόνισε ότι «η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι ο καθρέφτης της». Αναφερόμενος στο θέμα των παρεμβάσεων, ο κ. Καλογήρου υποστήριξε ότι οι «παρεμβάσεις συντελούνται με πράξεις και όχι με λόγια» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί για τη θεσμική θωράκιση των δικαστών και νέες θεσμικές πρωτοβουλίες».

Στην ομιλία της, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε με νόημα: «Λένε ότι επηρεάζουμε την δικαιοσύνη. Εμείς δεν είχαμε καμία επιρροή στο δικαστικό σώμα. Πώς γίνεται να επηρεάζουμε την δικαιοσύνη; Με τον γενικό γραμματέα της Ενωσης να απαντά: «Μπορεί εσείς να μην προχωρήσατε σε κινήσεις επηρεασμού της δικαιοσύνης αλλά είναι γνωστό ποιοι προσπαθούν να το κάνουν».

Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να εμπιστεύονται οι πολίτες τη δικαιοσύνη και οι δικαστές να δείχνουν την αμεροληψία τους με αιτιολογημένες αποφάσεις.

Για τις μεγάλες δίκες που διεξάγονται ταυτόχρονα με αργούς ρυθμούς ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και τόνισε την ανάγκη να δημιουργούν υποδομές για την εκδίκαση των υποθέσεων ενώ αναφέρθηκε στον όγκο των αδίκαστων υποθέσεων, επισημαίνοντας την ενίσχυση των θεσμών για εξωδικαστική επίλυση των διαφορών.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελαροπούλου αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον επισημαίνοντας ότι και σε πολλές χώρες της Ευρώπης αμφισβητείται η δικαστική ανεξαρτησία και είναι καθήκον πρωτίστως των δικαστών να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία τους.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία αποχωρεί τον Ιούνιο, αναφέρθηκε στις κακές συνθήκες απονομής δικαιοσύνης, όπου σε πολλά δικαστήρια μαζεύουν τα νερά με κουβάδες, αναφέρθηκε ωστόσο και στα λάθη των δικαστών, οι οποίοι δεν εξειδικεύουν τις γνώσεις τους με αποτέλεσμα να μένουν πίσω από το έγκλημα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δικαστές εισαγγελείς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ