Το 52% των Ρουμάνων θεωρεί αναγκαία την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα

Τα δύο τρίτα των Ρουμάνων έχουν ακούσει για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και ποσοστό μεγαλύτερο του 50% πιστεύει ότι η Ρουμανία έχει ανάγκη τη συγκεκριμένη προστασία, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που διεξήχθη από το Ρουμανικό Ινστιτούτο Αποτίμησης και Στρατηγικής (IRES).

To 52,5% των Ρουμάνων νεαρής ηλικίας, 18-35 ετών, έχουν ακούσει για την αντιπυραυλική ασπίδα. Σε μεγαλύτερο ποσοστό, 72,4%, είναι ενημερωμένοι για το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα οι Ρουμάνοι, ηλικίας 51-65 ετών.

Το 52% των πολιτών πιστεύει ότι στη Ρουμανία είναι αναγκαία η προστασία της αντιπυραυλικής ασπίδας, το 43% δεν τη θεωρεί αναγκαία και το 5% δεν απαντά, σύμφωνα με την έρευνα.

Το 31% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το σημαντικότερο πλεονέκτημα του συστήματος είναι η εθνική ασφάλεια. Άλλα πλεονεκτήματα που αναφέρουν οι ερωτηθέντες είναι η προστασία που θα παράσχουν στη Ρουμανία οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση πολέμου και η βελτίωση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Το 8,9% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το κύριο μειονέκτημα είναι ότι η Ρουμανία μπορεί να αποτελέσει στόχο επιθέσεων, το 8,4% θεωρεί μειονέκτημα την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία και το 7,2% πιστεύει ότι σοβαρό μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος υλοποίησης του σχεδίου.

Το 25% των ερωτηθέντων τονίζει ότι η συνεργασία μεταξύ Ρουμανίας και ΗΠΑ θα πρέπει να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας, αλλά μόνο το 13,2% πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί.

Στην ερώτηση από ποιους πρέπει να προστατευθούν οι χώρες που καλύπτονται από την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, το 17,8% των ερωτηθέντων απάντησε από τη Ρωσία, το 7,2% από τρομοκρατικές οργανώσεις, το 6,7% από αραβικές χώρες, το 6,6% από τους μουσουλμάνους και το 3,9% από το Ιράν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ