Ο Τσίπρας «εξασφαλίζει» τους δικούς του -Τι σημαίνει η τοποθέτηση Θάνου σε ανεξάρτητη Αρχή

Ενώ δεν έχει καταλαγιάσει ακόμη ο θόρυβος από την εντυπωσιακή... ανέλιξη του «κολλητού» του κ. Παππά ( και του Μεγάρου Μαξίμου...) Μανώλη Πετσίτη, μια ακόμη πρωτοφανής ... ανέλιξη-εξασφάλιση ήρθε να προκαλέσει σάλο στο πολιτικό σκηνικό.

Η κυβέρνηση (ο πρωθυπουργός ο ίδιος, δηλαδή...) πρότεινε για πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού (με πενταετή θητεία και λίαν αξιόλογο μισθό) την κ. Βασιλική Θάνου, προϊσταμένη του... νομικού γραφείου του πρωθυπουργού! Μια κυρία με σαφώς πλουσιότερο βιογραφικό από αυτό του κ. Πετσίτη, αλλά πολλαπλασίως εντυπωσιακότερη «ανέλιξη» επί ημερών «πρώτης φορά αριστεράς»!

Η αντιπολίτευση μίλησε για «απροσχημάτιστη πολιτική εξυπηρέτηση» και «θεσμικό ατόπημα». Γιατί είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ανεξάρτητων αρχών στην χώρα μας, που η ίδια η κυβέρνηση προτείνει (και με την πλειοψηφία που διαθέτει στην αρμόδια επιτροπή εγκρίσεων στην Βουλή είναι βέβαιο ότι θα την εξασφαλίσει) πρόσωπο για μια Ανεξάρτητη Αρχή, και μάλιστα ένα πρόσωπο με απολύτως αμφιλεγόμενο παρελθόν πολιτικό-δικαστικής σχέσης και συνεργασίας...

Η κ. Θάνου, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ήταν αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου όταν την επέλεξε για Πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, πληρώνοντας έτσι μόνο την θέση αυτή από τις «χηρεύουσες» άλλες δύο (του Συμβουλίου Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου) θέσεις ανωτάτων δικαστηρίων. Με αποτέλεσμα όταν ο κ. Τσίπρας προσέφυγε σε πρόωρες εκλογές(κάτι που όπως αποδείχθηκε σχεδίαζε από τον Ιούλιο του 15...), και προέκυψε ανάγκη υπηρεσιακού πρωθυπουργού, ήταν η... μόνη διαθέσιμη ανωτάτη δικαστικός! Η οποία, μάλιστα, λίγο καιρό πριν, είχε... κατσαδιάσει ΕΕ και δανειστές με επιστολή που τους έστειλε το δραματικό πρώτο εξάμηνο του ‘15 (εκτός των καθηκόντων της, ως προέδρου του Αρείου Πάγου και κατάφωρα εξωθεσμικά θεσμικά, αλλά εξόχως... φιλοκυβερνητικά!) για τις απαιτήσεις και τα μνημόνια τους!

Η σχέση... στοργής, αγάπης και απολύτου εμπιστοσύνης μεταξύ του κ. Τσίπρα και της κ. Θάνου, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον... εκκωφαντικό (αλλά θεσμικά πάσχοντα) τρόπο, όταν αμέσως μετά την συνταξιοδότησή της, μα κυριολεκτικά την επόμενη μέρα, ο κ. Τσίπρας την προσέλαβε ως επικεφαλής του νομικού του γραφείου στο Μαξίμου. Και το Μέγαρο, το γνώριζε πολύ καλά η κ. Θάνου...

Το είχε επισκεφθεί αρκετές φορές. Εν ενεργεία ανώτατη δικαστικός ούσα ακόμη, επισκέφθηκε τον τότε πρωθυπουργό, και σημερινό προϊστάμενό της, στο Μέγαρο Μαξίμου να του ζητήσει... παράταση του χρονικού ορίου υποχρεωτικής συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, (εντελώς... τυχαία, σε λίγους μήνες έπιανε η ίδια το προβλεπόμενο όριο!) που προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα, που ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου όφειλε να γνωρίζει...Αλλά και ως πρόεδρος της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων, είχε ξαναεπισκεφθεί τον κ. Τσίπρα, για να του ζητήσει... αύξηση των αποδοχών των ανώτατων δικαστικών!

Η «εξυπηρετική» παρεμβατική λειτουργία της κ. Θάνου, από την θέση της στο Μαξίμου πλέον, εκδηλώθηκε ποικιλοτρόπως, με αμφιβόλου νομιμότητος παρεμβάσεις της, με προκλητικότερη (αλλά και ουσιαστικότερη...) αυτήν με την οποία καταφέρθηκε ανοικτά εναντίον του συμβουλίου Εφετών, ζητώντας η υπόθεση της Novartis (στην οποία τόσο είχε και έχει ποντάρει η κυβέρνηση...) να φύγει από την εισαγγελέα διαφθοράς, και να ανατεθεί σε Εφέτη ανακριτή...

Τώρα, που η σημερινή κυβέρνηση τελειώνει την σταδιοδρομία της, η κ. Θάνου φρόντισε να ... εξασφαλίσει την συνέχιση της μακρά και πολυσχιδούς δικής της, με ένα διορισμό...«ανεξάρτητο», που θα της εξασφαλίζει μια πρώτης τάξεως αμοιβή για τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βασιλική Θάνου Αρχή Τσίπρας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ