Διακοσμητικές πέτρες, λευκά μάρμαρα και πράσινος θεσσαλικός λίθος στα μνημεία της Θεσσαλονίκης [εικόνες] - iefimerida.gr

Διακοσμητικές πέτρες, λευκά μάρμαρα και πράσινος θεσσαλικός λίθος στα μνημεία της Θεσσαλονίκης [εικόνες]

Αγία Σοφία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια γνωριμία με τα υλικά με τα οποία κατασκευάστηκαν τα μνημεία της Θεσσαλονίκης σε μια διαφορετική διαδρομή με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, Βασίλη Μέλφο θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή.

Πίσω από τα σημαντικά μνημεία και τα έργα τέχνης υπάρχει και μια καλά κρυμμένη ιστορία, εκείνη των υλικών από τα οποία κατασκευάστηκαν. Το λευκό μάρμαρο, το υλικό που εντυπωσίασε και ενθουσίασε όσο κανένα άλλο τον άνθρωπο, ο πράσινος θεσσαλικός λίθος που εντοπίζεται στα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία όσο και στα σπουδαία έργα της μεσαιωνικής δύσης αλλά και ο τοπικός πρασινοσχιστόλιθος, του οποίου η εξόρυξη γίνονταν στα λατομεία της Θεσσαλονίκης, κάνουν έντονη την παρουσία τους και στα μνημεία της δικής μας πόλης.

Με οδηγό τον Βασίλη Μέλφο πραγματοποιείται μία περιήγηση με σκοπό να ανασύρουμε τις καλά κρυμμένες αυτές ιστορίες των υλικών και διαπιστώνουμε το πόσο συναρπαστικές είναι.

Τα παλιά λατομεία της Θεσσαλονίκης, τα εμβληματικά της τοπόσημα, λεπτομέρειες σε βυζαντινούς ναούς και θρυλικά έργα τέχνης, αποτελούν σταθμούς σε μια διαδρομή που εντοπίζει τα ίχνη που συνδέουν τον αρχαίο κόσμο με τον δικό μας εξηγώντας τη γοητεία που ασκούν πάνω μας.

Λευκό μάρμαρο της Καμάρας, σαν κέντημα
Απόψη της καμάρας

Σημείο Συνάντησης: άγαλμα Γεωργίου Βιζυηνού (Αγίου Δημητρίου &Γεωργίου Βιζυηνού, δίπλα στο Κοιμητήριο της Ευαγγελίστριας)
Ώρα: 11πμ
Συμμετοχή: 10 ευρώ Πληροφορίες/ Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Αγία Σοφία
Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος
Αγιος Δημήτριος

Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2013 στη Θεσσαλονίκη και μέσα από καλά σχεδιασμένους θεματικούς περιπάτους ανασύρει τη μνήμη μιας πολυπολιτισμικής πόλης, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. Οι περίπατοι που προτείνει, διασκεδαστικοί αλλά και τεκμηριωμένοι. Αναζητά τις ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικά μνημεία της, τους δρόμους, τις πλατείες, τις γειτονιές αλλά και τις μυστικές της γωνιές. Ιστορία, τέχνη, αρχιτεκτονική, γεύσεις και αρώματα αποτελούν τη βάση μιας βιωματικής εμπειρίας για ξεχωριστή σύνδεση με την πόλη, τη σύνθετη ταυτότητά της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους.

Πράσινα και λευκά μάρμαρα στην Αγία Σοφία
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ