Τί επίδραση έχει ο υπολογιστής στον εγκέφαλό μας; - iefimerida.gr

Τί επίδραση έχει ο υπολογιστής στον εγκέφαλό μας;

Τί επίδραση έχει ο υπολογιστής στον εγκέφαλό μας;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς και Αμερικανούς επιστήμονες, υποστηρίζει ότι ενδόμυχα τείνουμε να προτιμάμε τις λέξεις εκείνες που αποτελούνται από γράμματα από την δεξιά πλευρα του πληκτρολογίου, από ότι το αριστερό.

Σύμφωνα με το «New Scientist» και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ» με σχετική μελέτη που δημοσίευσαν στο «Psychonomic Bulletin & Review», οι Κάιλ Τζάσμιν του University College του Λονδίνου (UCL) και Ντάνιελ Καζαζάντο της Νέας Σχολής Κοινωνικών Ερευνών της Νέας Υόρκης, στο «Psychonomic Bulletin & Review», κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το ίδιο το πληκτρολόγιο επιδρά στο πως αντιδρούμε στις λέξεις.

Η επίδραση αυτή, που φαίνεται να προέρχεται από το ίδιο το πληκτρολόγιο, προς το παρόν έχει ονομαστεί «φαινόμενο Qwerty». Μια πιθανή εξήγηση, κατά τους επιστήμονες, θεωρείται ότι είναι κάπως πιο εύκολο να πληκτρολογήσει κανείς με το δεξί χέρι, ακόμα κι αν είναι αριστερόχειρας. Αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι, αν χωρίσει κανείς νοητά ένα πληκτρολόγιο στη μέση, στη δεξιά πλευρά υπάρχουν λιγότερα γράμματα και ο εγκέφαλος -άρα και το δεξί χέρι- δυσκολεύεται λιγότερο να διαλέξει ένα από αυτά. Αν κάτι είναι ευκολότερο, τότε αντιμετωπίζεται πιο θετικά, αντίθετα κάτι που φαντάζει πιο δύσκολο, αποκτά μια πιο αρνητική έννοια.

Για του λόγου το αληθές, οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές να βαθμολογήσουν διάφορες λέξεις, για να διαπιστώσουν ότι κάθε φορά οι άνθρωποι αντιδρούσαν πιο θετικά στις «δεξιές» λέξεις από ό,τι στις «αριστερές». Το συγκεκριμένο βέβαια φαινόμενο είναι ευρύτερα διαδεδομένο σε χώρες που είναι ιδιαιτερα εξοικειωμένες με τους υπολογιστές.
(ΑΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ