Έρχεται το πρώτο ομόλογο της διασποράς

Έρχεται το πρώτο ομόλογο της διασποράς! Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι διαδικασίες για τη σχετική έκδοση που θα απευθύνεται στους ομογενείς των ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο κι αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η έκδοση θα μπορέσει να γίνει στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του Ιουνίου!

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε τον Μάρτιο αίτημα στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να εκδώσει ειδικό ομόλογο για τους ομογενείς των ΗΠΑ, όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ελλάδας να αντλήσει κεφάλαια κι από εναλλακτικές πηγές πλην των δανείων της Τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες υπήρξε απάντηση από τις Αμερικανικές Αρχές με την οποία ζητούσαν διευκρινίσεις για τα επικαιροποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζονται να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία όπως δημοσιοποιήθηκαν άλλωστε στις 26 Απριλίου από τη EUROSTAT και την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ο απαντητικός φάκελος υπολογίζεται να βρίσκεται στα χέρια των Αμερικανικών Αρχών μέσα στις επόμενες ημέρες κι αν όλα πάνε καλά- δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται καθυστερήσεις από τις Αμερικανικές Αρχές λόγω της δυσπιστίας που υπάρχει για τα ελληνικά στοιχεία- το πρώτο ομόλογο της διασποράς θα είναι έτοιμο έως το τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Όσον αφορά στο ύψος της έκδοσης, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αλλά όπως σημείωνε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, από τη στιγμή που δεν θα απευθύνεται σε θεσμικούς αλλά σε απλούς πολίτες, είναι προφανές ότι η έκδοση δεν θα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την έκδοση για τις ΗΠΑ, θα ακολουθήσει μια έκδοση για τους ομογενείς του Καναδά κι άλλη μία έκδοση για τους ομογενείς της Αυστραλίας.

Εν τω μεταξύ, η εικόνα της αγοράς παραμένει αρνητική παρά το ότι η «ψαλίδα» των επιτοκίων στα 10ετή ομόλογα έχει κλείσει κατά περίπου 100 μονάδες σε σχέση με τα επίπεδα- ρεκόρ των 1.329 μονάδων βάσης. Μια ημέρα μετά τις δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες σε δεύτερο χρόνο θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για καλλίτερη διευθέτηση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δις ευρώ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στη κρατική τηλεόραση απέρριψε εκ νέου κατηγορηματικά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης με haircut, σημειώνοντας ότι οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για την Ελλάδα, η οποία θα βρισκόταν εκτός αγορών για 10 με 15 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ