Αυτή είναι η εγκαταλελειμμένη στοά στην Αθήνα που μόλις επαναλειτούργησε -Ανοιξαν οκτώ μαγαζιά! [εικόνες] - iefimerida.gr

Αυτή είναι η εγκαταλελειμμένη στοά στην Αθήνα που μόλις επαναλειτούργησε -Ανοιξαν οκτώ μαγαζιά! [εικόνες]

Στοά εμπόρων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχεδιασμένη από τον Λεωνίδα Μπόνη και τον Εμμανουήλ Λαζαρίδη το 1950 η Στοά Εμπόρων Συνδέει την οδό Βουλής με την οδό Λέκκα και βρίσκεται στο ισόγειο του Ταμείου Εμπόρων. Άλλοτε ζωντανός πυρήνας της εμπορικής κίνησης του κέντρου της πόλης, μαράζωσε, από τα πρώτα χρόνια της κρίσης και με τη συμβολή του δήμου Αθηναίων από σήμερα ξαναπαίρνει ζωή.

Ηδη οκτώ νέα καταστήματα άνοιξαν τις πόρτες τους μέσα από τη δράση του δήμου της Αθήνας «Κατάστημα στο κέντρο» και περιμένουν τους Αθηναίους.

«Επιλέγουμε σημεία της πόλης προβληματικά, χωρίς ζωή σήμερα αλλά με έντονη δραστηριότητα στο παρελθόν» ανέφερε κατά την παρουσίαση των καταστημάτων στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Καμίνης. Η Στοά, αν και παράκμασε, άνοιξε ξανά με πόρους του δήμου Αθηναίων, που μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος, έδωσε τη δυνατότητα σε νέους να κάνουν τη δική τους επιχείρηση.

Τα καταστήματα της Στοάς έχουν παραχωρηθεί στο δήμο από τον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας και ο δήμος πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα για 6 μήνες, μαζί με τις κατασκευαστικές εργασίες των καταστημάτων. «Νέοι άνθρωποι δοκιμάζουν την τύχη τους με τις καλύτερες συνθήκες και εμείς τους βοηθάμε να ανοίξουν τα φτερά τους» τόνισε ο Γιώργος Καμίνης.

Ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι με τα καταστήματα αυτά, ο δήμος, δημιουργεί εστίες επιχειρηματικότητας, ζωντανεύουν περιοχές που έχουν υποφέρει, τονώνεται η επιχειρηματικότητα και κυρίως η κοινωνική επιχειρηματικότητα. Τα καταστήματα στη Στοά Εμπόρων δραστηριοποιούνται στα αντικείμενα τέχνης, το design, ενώ συμβάλλουν μοναδικά και στην ανακύκλωση.

Στη Στοά Εμπόρων μπορούμε να βρούμε αντικείμενα τέχνης, μικροέπιπλα, κοσμήματα

Αντικείμενα από σελίδες του περιοδικού Σχεδία

Ενα από τα ξεχωριστά καταστήματα που μπορούμε να βρούμε στη Στοά, πουλάει κοσμήματα, αξεσουάρ, πολύφωτα και αντικείμενα τέχνης, τα οποία έχουν δημιουργηθεί με σελίδες του περιοδικού δρόμου Σχεδία.

«Ζήσε την Αθήνα στα σημεία»

«Ζήσε την Αθήνα στα σημεία» είναι το σύνθημα του δήμου, όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης και τουριστικής προβολής Αθηνών και τόνισε πώς είναι μία από τις δράσεις που καθιστούν την πόλη δημιουργική και ελκυστική για κατοίκους και επισκέπτες.
«Εδώ βρίσκουμε και ένα απτό παράδειγμα καινοτομίας», σημείωσε ο Γιώργος Καμίνης, αναφερόμενος στο βραβείο για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας που απέσπασε η Αθήνα, τονίζοντας πώς καινοτομία, δεν είναι μόνο τεχνολογία.

Η ανακύκλωση και τα φυσικά υλικά είναι κάτι που ενδιαφέρει τους καταστηματάρχες

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις και φορείς Κ.Α.Λ.Ο. (Κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας) που που επιλέχθηκαν για τη Στοά Εμπόρων, είναι οι: Σχεδία αρτ, Ροκάνι και Ludd, Coocoo creation, one tool three, Rroject Layali, WiseDog, Birdland, Athens Makerspace.

Το άνοιγμα των καταστημάτων στη Στοά Εμπόρων έρχεται σε συνέχεια των 7 καταστημάτων που εγκαινιάστηκαν στην πλατεία θεάτρου.

Κοσμήματα φτιαγμένα από σελίδες του περιοδικού δρόμου Σχεδία

Εορταστικό διήμερο στη Στοά 22, 23 Δεκεμβρίου

Μία μικρή καμπάνια του δήμου, είναι οι οικολογικές υφασμάτινες τσάντες που μοιράζει στο σημείο, ώστε να γεμίζουν από τα ψώνια μας. Για το λόγο αυτό, έχει προγραμματιστεί μία γιορτή για το διήμερο 22 και 23 Δεκεμβρίου, παραμονές Χριστουγέννων, όπου τόσο οι καταστηματάρχες της Στοάς Εμπόρων, όσο και αυτοί της πλατείας θεάτρου, υποδέχονται του Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης για μία γνωριμία, με μουσικές θεατρικά δρώμενα και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Νέα καταστήματα συνυπάρχουν με όλες τις vintage επιγραφές των μαγαζιών που προϋπήρχαν στην περιοχή
Οι νέοι επιχειρηματίες της Στοάς Εμπόρων με τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ