Οι Ισπανοί ζητούν αποζημίωση 10 δισ. δολάρια από την Αργεντινή για τα πετρέλαια - iefimerida.gr

Οι Ισπανοί ζητούν αποζημίωση 10 δισ. δολάρια από την Αργεντινή για τα πετρέλαια

Με αντίποινα απειλεί η Ισπανία την Αργεντινή για την κρατικοποίηση των πετρελαίω
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tις έντονες αντιδράσεις της Ισπανίας, της ίδιας της μητρικής εταιρείας Repsol, της Ευρωπαϊκή Ενωσης αλλά και του Μεξικού, ξεσήκωσε η απόφαση για την κρατικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρείας ΥPF που πήρε η κυβέρνηση της Αργεντινής.

Η ισπανική κυβέρνηση απείλησε με αντίποινα, οικονομικής φύσης, την Αργεντινή, κάλεσε τον Αργεντίνο πρεσβευτή να δώσει εξηγήσεις, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, θα πάει άμεσα στο Μεξικό και στην Κολομβία, προκειμένου να διασφαλίσει την υποστήριξή τους στη διαμάχη με την Αργεντινή.

Η Repsol, η μητρική εταιρεία της ΥPF, από την πλευρά της, προειδοποίησε ότι θα ζητήσει αποζημίωση 10 δισ. δολαρίων από την κυβέρνηση της Αργεντινής, αίτημα το οποίο επισήμως απορρίπτει κατηγορηματικά ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας, Κιτσίλιοφ. Ηδη η μετοχή της Repsol, έκλεισε χθες με πτώση 6,06% στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης ενώ είχε υποχωρήσει νωρίτερα κατά 8%.

Η Ε.Ε., δια της ύπατης εκπροσώπου της για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Αστον, χαρακτήρισε την κίνηση «κάκιστο μήνυμα» προς τους επενδυτές.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η προειδοποίηση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν.

Από την άλλη μεριά τώρα, η κυβέρνηση της Αργεντινής κατηγορεί τη Repsol, ότι δεν έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες επενδύσεις με αποτέλεσμα τον μαρασμό των εγκαταστάσεών της στη χώρα.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ, προκαλεί αντιδράσεις με την απόφασή της να προχωρήσει σε κρατικοποιήσεις, καθώς και το 2008 κρατικοποίησε τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, εν μέσω, μάλιστα, της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ λίγο αργότερα επανέφερε υπό τον έλεγχο του κράτους τον κρατικό αερομεταφορέα της Aerolineas Argentinas, που είχε ιδιωτικοποιηθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ