Σήμερα η δημοπρασία για το ασημένιο κύπελλο του Σπύρου Λούη - iefimerida.gr

Σήμερα η δημοπρασία για το ασημένιο κύπελλο του Σπύρου Λούη

Σήμερα η δημοπρασία για το κύπελλο του Έλληνα μαραθωνοδρόμου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's πρόκειται να βγει σήμερα στο Λονδίνο το ασημένιο κύπελλο που ειχε απονεμηθεί στον Σπύρο Λούη για την νίκη του στον πρώτο μαραθώνιο των ολυμπιακών αγώνων το 1896.

Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, ο εγγονός του αείμνηστου Ολυμπιονίκη, που φέρει και το όνομά του αθλητή που έκανε περήφανη τη χώρα μας πριν 116 χρόνια, παραχώρησε στον γνωστό Οίκο δημοπρασιών Christie's, το ελληνικό ιστορικό κειμήλιο, ύψους 15 εκατοστών, σχεδιασμένο από τον Γάλλο φιλόλογο Μισέλ Μπρεάλ, φίλο του ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Πιέρ ντε Κουμπερτέν.

Ο Οίκος ανακοίνωσε ότι το κύπελλο είχε διαφυλαχθεί από την οικογένεια για παραπάνω από έναν αιώνα και κατάφεραν να το προστατέψουν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, όταν το έκρυψαν μέσα σε μποστάνια με ντομάτα από τον φόβο λεηλασίας. Σήμερα, λόγοι κυρίως οικονομικοί κάνουν τον συνονόματο εγγονό του χρυσού ολυμπιονίκη συνταξιούχο να το αποχωριστεί. «Είναι ένα ιστορικό κειμήλιο που πέρασε από γενιά σε γενιά στην οικογένειά μας, μα τώρα δυστυχώς η ανάγκη με υποχρεώνει να το αποχωριστώ» εξομολογείται ο 72χρονος εγγονός του Ολυμπιονίκη.

Επί δύο χρόνια κατέβαλλε προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής ώστε το κύπελλο να παραμείνει εντός ελληνικών συνόρων. «Απευθύνθηκα στους επίσημους φορείς, υπουργεία, Γενικές Γραμματείες κλπ. Μόνο στο Δήμο Αμαρουσίου δεν απευθύνθηκα γιατί ως τώρα έχουν τιμήσει τον Σπύρο Λούη και με το παραπάνω, οπότε το θεώρησα υπερβολικό να τους ξαναπασχολήσω. Όλοι επικαλέστηκαν έλλειψη χρημάτων. Ίσως και να ισχύει αυτό. Ούτε εγώ θα το έκανα αν η συγκυρία ήταν διαφορετική. Ήταν το τελευταίο δίχτυ ασφάλειας»

Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 144. 000 ευρώ, ενώ η αξία του κυπέλλου υπολογίζεται στα 189.000-253.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη έκθεση εκτός από το κύπελλο του Λούη που, από εκπρόσωπο των Christie's χαρακτηρίστηκε «ένα σπουδαίο αντικείμενο, που αν κάποιος ενδιαφέρεται για αναμνηστικά των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να αποκτήσει», θα δημοπρατηθούν συνολικά 179 αντικείμενα, όπως δάδες και αφίσες από προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το χαϊλάιτ της δημοπρασίας όμως είναι το ασημένιο κύπελλο, ύψους 21 εκατοστών, που δημιούργησε ο εμπνευστής του μαραθωνίου δρόμου Μισέλ Μπρεάλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ