Μητσοτάκης για Ποτάμι: Δεν κάνουμε συναλλαγές, άλλοι κάνουν νταραβέρια - iefimerida.gr

Μητσοτάκης για Ποτάμι: Δεν κάνουμε συναλλαγές, άλλοι κάνουν νταραβέρια

Κυριάκος Μητσοτάκης και Στ. Θεοδωράκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Χατζηδάκι -Φωτογραφία: Intimenews/Βαρακλας Μιχάλης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν μπαίνουμε σε καμιά συναλλαγή. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Άλλοι κάνουν τέτοια νταραβέρια πίσω από κλειστές πόρτες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα σενάρια συνεργασίας με το Ποτάμι.

Ο πρόεδρος της ΝΔ και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, παρουσίασαν απόψε το βιβλίο με τίτλο «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;», του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο συντονιστής της παρουσίασης, δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας κάλεσε τους κ.κ. Μητσοτάκη και Θεοδωράκη να απαντήσουν στα σχετικά σενάρια και ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαι εδώ για να μιλήσω για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας και μόνο. Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την κάθετη αντίρρησή της στη Συμφωνία των Πρεσπών, με έναν τρόπο συγκροτημένο και τεκμηριωμένο. Χωρίς να ενδώσουμε σε ακραίες φωνές, αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Είπαμε ότι δεν μπορούμε -σε καμία περίπτωση- να δεχθούμε μία συμφωνία η οποία εκχωρεί στη γειτονική χώρα “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” εθνότητα. Φοβάμαι ότι δικαιωθήκαμε απόλυτα γι’ αυτή μας την κριτική και παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι σε αυτή μας τη θέση».

Για να προσθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όποτε και αν αυτή έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα αγωνιστούμε ώστε η συμφωνία αυτή να μην κυρωθεί. Σε καμία περίπτωση όμως αυτή η προσέγγιση δεν αφορά τις επίσημες θέσεις άλλων Κομμάτων. Το Ποτάμι είναι ένα άλλο Κόμμα από τη Νέα Δημοκρατία. Με το Ποτάμι, ως προς το μεταρρυθμιστικό μας στίγμα, συμφωνούμε σε πολλά. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπαίνουμε σε οποιαδήποτε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή με σκοπό να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και δεν ταιριάζουν κιόλας στη Νέα Δημοκρατία. Αυτά δεν μας ταιριάζουν. Άλλοι κάνουν τέτοια νταραβέρια πίσω από κλειστές πόρτες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το κάθε Κόμμα θα τοποθετηθεί αυτόνομα όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή. «Η δική μας θέση είναι απολύτως ξεκάθαρη. Είναι μια θέση η οποία, φοβάμαι ότι δικαιώθηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις. Διότι σήμερα μόνο ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να διαφημίζει και να πανηγυρίζει για αυτή τη συμφωνία, διότι κατάφερε και πήρε κάτι το οποίο καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν του έδωσε. Με πολύ απλά λόγια, ο κ. Τσίπρας -και ο κ. Καμμένος, δεν θέλω να τον ξεχνάμε- είπαν “ναι” εκεί που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς είχαν πει “όχι”. Και είχαν πει “όχι” για ένα πολύ καλό λόγο. Για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο. Διότι έβλεπαν τις προεκτάσεις που θα μπορούσε να δημιουργήσει στη χώρα μας η ξεκάθαρη αποδοχή “μακεδονικής” γλώσσας και “μακεδονικής” εθνότητας. Εμείς έχουμε μία πολύ σαφή στάση. Η στάση αυτή δεν είναι διαπραγματεύσιμη και με αυτή τη στάση θα προσέλθουμε στη Βουλή όταν έρθει προς κύρωση η συμφωνία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος Θεοδωράκης -Φωτογραφία: Intimenews/Βαρακλας Μιχάλης

Θεοδωράκης: Δεν είναι καλή η συμφωνία των Πρεσπών

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε ότι το Ποτάμι δεν κινείται με βάση τις υποδείξεις άλλων και ότι συγκεκριμένες ιδέες και απόψεις.

«Το Ποτάμι πολιτεύεται με βάση τις αρχές και τις απόψεις των στελεχών του και μόνο. Τα σενάρια για το Επικράτειας δεν είναι καινούργιο. Πριν από έξι μήνες ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα δεν προσχωρεί σε ένα άλλο κόμμα και επιμένω στις απόψεις μου».

Παράλληλα, απαντώντας στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Στ. Θεοδωράκης τόνισε πως «δεν είναι η καλύτερη συμφωνία». Ξεκαθάρισε όμως πως προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση θέλει να εξετάσει τα έγγραφα που θα κατατεθούν στην Βουλή τον Μάρτιο – όταν αναμένεται να αρχίσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για κύρωση της συμφωνίας.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε λύση. Το συμφέρον της χώρας είναι να λήξει αυτή η εκκρεμότητα. Τον Μάρτιο οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση. Τοποθετούμαστε με βάση τις εξελίξεις. Δεν κινούμαστε με βάση τις υποδείξεις και απαντώ στο Μέγαρο Μαξίμου, επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν το εσωτερικό τους. Είμαστε Ποτάμι και τολμάμε και μιλάμε» σημείωσε ο Στ. Θεοδωράκης και καυτηρίασε το μέγαρο Μαξίμου, που όπως είπε, «επιχειρεί να «κάνει κουμάντο» σε κόμματα της αντιπολίτευσης επειδή δεν έχει την δυνατότητα να μιλήσει με αυστηρότητα στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο». «Δεν υπάρχουν υποδείξεις για Το Ποτάμι», κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Μητσοτάκης: «Το Ποτάμι είναι άλλο κόμμα.Εχουμε μια κοινή αντίληψη σε κάποια θέματα μεταρρυθμίσεων αλλά δεν μπαίνουμε σε καμιά συναλλαγή»-Φωτογραφία: Intimenews/Βαρακλας Μιχάλης

Κοτζιάς: Δεν ανησυχώ για τη στάση του Ποταμιού

Την ίδια ώρα, από την Πάτρα, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε την άποψή του ότι η ελληνική Βουλή «μπορεί και πρέπει» να περάσει την συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μάλιστα, διαβεβαίωσε πως δεν τρέφει καμία ανησυχία για την στάση του Ποταμιού.

Μητσοτάκης για Ποτάμι: Δεν κάνουμε συναλλαγές, άλλοι κάνουν νταραβέρια  | iefimerida.gr 2
Μητσοτάκης: «Δεν μπαίνουμε σε καμιά συναλλαγή. Άλλοι κάνουν τέτοια νταραβέρια πίσω από κλειστές πόρτες» -Φωτογραφία: Intimenews/Βαρακλας Μιχάλης
Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στην παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Χατζιδάκη -Φωτογραφία: Intimenews/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Μητσοτάκης για Ποτάμι: Δεν κάνουμε συναλλαγές, άλλοι κάνουν νταραβέρια  | iefimerida.gr 5
Ο Στ. Θεοδωράκης εξαπέλυσε αιχμές κατά του Μαξίμου: «Δεν υπάρχουν υποδείξεις για το Ποτάμι» -Φωτογραφία: Intimenews/Βαρακλας Μιχάλης
Πλήθος στελεχών της ΝΔ και όχι μόνο στο βιβλίο του Κωστή Χατζηδάκη -Φωτογραφία: Intimenews/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ