Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί να πάρει πίσω μονομερώς το Brexit - iefimerida.gr

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί να πάρει πίσω μονομερώς το Brexit

Διαδηλωτές στην βρετανική πρωτεύουσα/Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) αποφάνθηκε σήμερα ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από το μπλοκ χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες μέλη.

Με μια επείγουσα απόφασή του, η οποία εκδόθηκε μόλις μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου για τη συμφωνία για το Brexit ανάμεσα στην ΕΕ και την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, το ΔΕΕ αποφάνθηκε: "Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς τη γνωστοποίηση για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την ΕΕ".

Είχε προηγηθεί πριν από λίγες ημέρες η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δικαστηρίου, που σημείωνε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ακυρώσει το Brexit, χωρίς να ζητήσει άδεια από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Μία ομάδα Σκωτσέζων βουλευτών αναζητούσε νομική λύση στο εάν και κατά πόσο το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου υπό το Άρθρο 50 για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε μονομερώς να ανακληθεί, πριν τη διορία για την έξοδο από το μπλοκ (29 Μαρτίου 2019).

Το Άρθρο 50 επιτρέπει σε μία χώρα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία που τη βγάζει εκτός της πολιτικής και οικονομικής ένωσης. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι το επικαλέστηκε τον Μάρτιο του 2017.

Ο νομικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εξέδωσε την προηγούμενη Τρίτη μία μη δεσμευτική γνώμη υπέρ της μονομερούς ακύρωσης του Αρθρου 50.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Brexit αρθρο 50 ΕΕ Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ