Πέντε τεχνολογικές υπεροχές που αξίζει να ξέρεις -Από την Peugeot, φυσικά [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Πέντε τεχνολογικές υπεροχές που αξίζει να ξέρεις -Από την Peugeot, φυσικά [εικόνες & βίντεο]

Πέντε τεχνολογικές υπεροχές που αξίζει να ξέρεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

iCockpit® - Μπες στο ψηφιακό εσωτερικό ενός Peugeot σε real life.

Γράφεται πως το ‘’cockpit’’, ως όρος, υιοθετήθηκε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να περιγράψει το πιλοτήριο των πολεμικών αεροσκαφών. Αργότερα -όπως συμβαίνει συχνά στη μεταφορά τεχνολογίας από τα του αέρα στα πιο επίγεια- μεταφέρθηκε στα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Καθότι και αυτά «πολεμικά»…

Επίσης, το γράμμα ‘’i’’, το ένατο γράμμα της λατινικής αλφαβήτου, στις ημέρες μας συμβολίζει,ως αρχικό, το θαυμαστό ψηφιακό κόσμο. Η σύνθεση των δύο, το iCockpit®, είναι το μοναδικό περιβάλλον που συναντάς με το που κλείνεις την πόρτα μέσα σε ένα σύγχρονο Peugeot. Ένα πρωτοποριακό concept που ακροβατεί έντεχνα μεταξύ φουτουρισμού, τεχνολογιών, άνεσης και οδηγοκεντρικού χαρακτήρα.

Πέντε τεχνολογικές υπεροχές που αξίζει να ξέρεις -Από την Peugeot, φυσικά [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Βλέπετε, η Peugeot μελέτησε για χρόνια τις ιδανικές αναλογίες στο εσωτερικό των αυτοκινήτων της. Με ένα θεμελιώδη στόχο: μια ανώτερη σε επίπεδο αισθήσεων αυτοκινιτική εμπειρία.

Βασικό χαρακτηριστικό του iCockpit® είναι το μικρής διαμέτρου τιμόνι. Άμεσο, ακριβές, ευέλικτο, σχεδόν αγωνιστικό. Ακριβώς από πάνω ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων. Όλα όσα χρειάζεστε, εργονομικά και με στόχο τη μείωση της κούρασής σας. Το μάτι μοιραία πέφτει πιο δεξιά, στη μεγάλη οθόνη αφής 8 ιντσών. Ευανάγνωστη, πανεύκολη στο χειρισμό της. Φυσικός, σχεδόν ενστικτώδης, έλεγχος.

Αλλά και το iCockpit® δεν θα μπορούσε να είναι ‘’cockpit’’ αν δεν συνοδευόταν από μεταλλικούς διακόπτες «αεροπορικού» τύπου, θυμίζοντας τις εννοιολογικές του καταβολές. Ένα ψηφιακό περιβάλλον που έγινε πράξη και μπορείτε να αποκτήσετε τώρα.

Πέντε τεχνολογικές υπεροχές που αξίζει να ξέρεις -Από την Peugeot, φυσικά [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Άλλωστε, το σύμβολο ® στο τέλος του iCockpit®, υποδηλώνει πως μόνο η Peugeot θα μπορούσε να κάνει τη σύνθεση τόσο άψογα. Σήμα κατατεθέν μιας Peugeot που βλέπει την αυτοκίνηση αλλιώς. Καταχωρημένα γοητευτικό.

MirrorLink - Οι εφαρμογές του κινητού σου κατευθείαν στην οθόνη του δικού σου Peugeot

Πρέπει να οδηγείς και με τα δύο χέρια στο τιμόνι. Σιγά, το ξέρεις. Βασικός, απαράβατος νόμος της ασφαλούς οδήγησης. Έλα, όμως, που και τα έξυπνα κινητά έγιναν προέκταση του χεριού. Ναι, αλλά και η απόσπαση προσοχής είναι επικίνδυνη. Επίσης το ξέρεις.

Πέντε τεχνολογικές υπεροχές που αξίζει να ξέρεις -Από την Peugeot, φυσικά [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Αυτό, όμως, που αξίζει να δοκιμάσεις στο Peugeot που σου αρέσει, είναι το σύστημα MirrorLink. Αυτό, δηλαδή, που «καθρεφτίζει» (εξ ου και το ‘’Mirror’’) τις εφαρμογές που έχεις στο κινητό σου κατευθείαν στην οθόνη αφής του αυτοκινήτου σου δημιουργώντας έτσι τη σύνδεση (σωστά, το ‘’link’’) ανάμεσα στις δύο συσκευές. Μια άμεση συνδεσιμότητα σε Android & iOS συσκευές, σε ένα φορμάτ ειδικά σχεδιασμένο ώστε να τις χρησιμοποιείς με ασφάλεια οδηγώντας.

Πέντε τεχνολογικές υπεροχές που αξίζει να ξέρεις -Από την Peugeot, φυσικά [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3

Η ευφυής επικοινωνία μέσα στο iCockpit® (να γιατί πρέπει να διαβάσεις την παραπάνω παράγραφο σε περίπτωση που την έκανες skip…) σού επιτρέπει να οδηγείς χωρίς περισπασμούς και ταυτόχρονα να χειρίζεσαι το σύστημα πλοήγησης, τις ενημερώσεις κυκλοφορίας, τα αγαπημένα σου τραγούδια ή τις τηλεφωνικές κλήσεις. Απαραίτητο. Δεν υπάρχει τρίτο χέρι αφού…

Πέντε τεχνολογικές υπεροχές που αξίζει να ξέρεις -Από την Peugeot, φυσικά [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 4

Voice Recognition - Μίλα στο Peugeot σου. Σε ακούει

Όταν ο Άλντους Χάξλεϊ έγραψε, το 1932, τον ‘’Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο’’, η Peugeot μετρούσε ήδη ως εταιρεία κάποια 122 χρόνια. Για την ιστορία, η Peugeot μετράει συνολικά κάποια 208 χρόνια μέχρι σήμερα. Ιστορία σε τροχούς και τεχνολογικές καινοτομίες.

Πέντε τεχνολογικές υπεροχές που αξίζει να ξέρεις -Από την Peugeot, φυσικά [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 5

Παρόλα αυτά, το σενάριο επιστημονικής φαντασίας τού να μιλάς στο αυτοκίνητό σου και αυτό να σε ακούει ήταν εκτός περιεχομένου στο best seller του βρετανού μυθιστοριογράφου.

Οι τεχνολογίες, όμως, που συναντάς στο Peugeot της σημερινής μέρας περιλαμβάνουν και αυτή τη διάσταση εμπειρίας. Εσύ δίνεις τις εντολές. Αυτό τις εκτελεί. Ένας ψηφιακός προσωπικός βοηθός που μέσω του Voice Recognition, μπορεί να υπακούσει άμεσα και να αναζητήσει αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι οδηγώντας. Tηλέφωνο; Πλοήγηση; Ηχοσύστημα; Απλώς, πες το. Οι τεχνολογίες της Peugeot στις διαταγάς σου.

FOCAL - Η αφρόκρεμα των συστημάτων ήχου βρίσκεται στην Peugeot

Για όσους είναι μυημένοι στο high-end, το όνομα Focal δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Αν, όμως, το «γκουγκλάρεις» θα βρεις κάποια 220.000.000 αποτελέσματα. Και δεν χρειάζεται να «σκρολάρεις» και πολύ για να διαβάσεις πως η Focal, αυτή η μικρή, κάποτε, εταιρεία με έδρα το Σαιντ-Ετιέν της Γαλλίας, θεωρείται, πλέον, ότι κατασκευάζει μερικά από τα καλύτερα ηχεία στον πλανήτη.

Όταν, λοιπόν, η Focal-JMLab (όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμό της με τα αρχικά του ιδρυτή της, Jacques Mahul) αποφάσισε, μόλις πριν δύο χρόνια, να μετατρέψει το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου σε ακουστική εμπειρία, το αυτοκίνητο που επέλεξε ήταν το Peugeot 3008.

Το νέο γαλλικό SUV επίσης δεν χρειαζόταν πολλές συστάσεις. Ένα αυτοκίνητο υψηλής τεχνολογίας, ριζοσπαστικής σχεδίασης στην καμπίνα (λέγεται και cockpit…), με τους πιο βραβευμένους, αποδοτικούς κινητήρες στην κατηγορία.

Κάπως έτσι, το Peugeot 3008 έγινε το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο το οποίο διαθέτει στον προαιρετικό του εξοπλισμό με ένα premium hi-fi σύστημα ήχου σχεδιασμένο από τη Focal. Τη σκυτάλη την πήραν και άλλα μοντέλα της Peugeot. Δημοκρατία.

Αυτό, λοιπόν, που σου συμβαίνει εντός ενός Peugeot εξοπλισμένο με τα ηχεία της Focal λέγεται πεντακάθαρος, κρυστάλλινος, «γεμάτος», πλούσιος ήχος. Η Focal επιστράτευσε ό,τι γνωρίζει μετά από 35 χρόνια εμπειρίας ώστε να υπάρχει μια σταθερή απόδοση ανεξαρτήτως της μουσικής που ακούς. Ένας στόχος όχι και τόσο αυτονόητος όσο διαβάζεται αφού, αντίθετα με τη μουσική απόδοση εντός κλειστού χώρου, στο αυτοκίνητο υπεισέρχονται διάφοροι μηχανικοί ή αεροδυναμικοί θόρυβοι.

Ναι, αλλά ακόμα κι αυτούς η Peugeot φρόντισε να μειώσει στο ελάχιστο μέσα σε ένα τεχνολογικό cocooning που το μόνο που έχεις να κάνεις, ξέρεις ποιο είναι: να απολαύσεις την οδηγική εμπειρία ενός Peugeot, ακούγοντας το δικό σου rock, jazz, soul, lounge. Ή whatever τελοσπάντων.

e-Legend Concept - η επόμενη μέρα της Peugeot είναι ενστικτωδώς ωραία

#rewind στο χθες: Μάλλον πρέπει να σημαίνει κάτι όταν μαθαίνεις πως ο Enzo Ferrari, ο ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, χρησιμοποιούσε διάφορα Peugeot για τις προσωπικές του μετακινήσεις. Εκτιμούσε, μάλιστα, δεόντως ένα πανέμορφο coupe της εποχής, το Peugeot 504 Coupe, του 1969. Οι Γάλλοι είχαν καταφέρει να παρουσιάσουν ένα υπέρκομψο δίθυρο. Προκάλεσε ακόμα και τη μεγαλύτερη ιταλική «αποστασία» του μεγάλου Enzo. Φαντάσου.

#forward στο σήμερα: Το e-Legend Concept έκανε φέτος την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Σαλόνι του Παρισιού. Είναι η ματιά της Peugeot για το coupe τού αύριο. Αρρενωπή, θαρραλέα, ενστικτωδώς όμορφη.

Το e-Legend προκάλεσε, άμα τη εμφανίσει του, κοινό και αυστηρό ειδικό Τύπο να μιλήσει με τα πιο ενθουσιώδη λόγια. Έρωτας κανονικός με την πρώτη ματιά. Θυμίζει κάτι από τον μπρούτο χαρακτήρα μιας αναλογικής εποχής που φεύγει, από εκείνα τα αυτοκίνητα που μπήκαν αφίσες σε εφηβικά δωμάτια των ‘80s.

Το e-Legend Concept είναι αυτόνομο, ηλεκτρικό, φουλ διασυνδεδεμένο. Μια θρυλική, ‘’legendary’’ μελέτη αναφοράς που ξυπνά ενθουσιασμό. Όπως δήλωσε, άλλωστε, ο CEO της Peugeot, Jean-Philippe Imparato, «η πλήξη δεν θα είναι ποτέ μέρος του DNA μας». Σωστά. Οι τεχνολογικές εξελίξεις «τρέχουν», αλλά παράλληλα με το σεβασμό στην ιστορία μας. Δεν ρίχνεις στον Καιάδα της βαρεμάρας 120 χρόνια αυτοκινητικού πάθους. Συνθέτεις τεχνολογικά, έξυπνα, αισθαντικά.

Το e-Legend Concept είναι ακριβώς αυτό. Με ρετρό εσάνς απ΄το 504 Coupe, σχεδιαστικές επιρροές απ΄τα gran turismo της καρδιάς μας, και αθλητικές, compact, γεμάτες ενέργεια γραμμές. Ο λαός απαιτεί το τεχνολογικό αύριο της Peugeot, τώρα!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Peugeot
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ