Σάλος: Το Paris Match έκανε εξώφυλλο ακροδεξιό αντισημίτη με κίτρινο γιλέκο [εικόνες] - iefimerida.gr

Σάλος: Το Paris Match έκανε εξώφυλλο ακροδεξιό αντισημίτη με κίτρινο γιλέκο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία το εξώφυλλο του περιοδικού Paris Match, το οποίο εικονίζει έναν διαδηλωτή με κίτρινο γιλέκο απέναντι σε έναν αστυνομικό, με φόντο την Αψίδα του Θριάμβου.

Σάλος: Το Paris Match έκανε εξώφυλλο ακροδεξιό αντισημίτη με κίτρινο γιλέκο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ομως ο «διαδηλωτής» αυτός δεν ήταν άλλος από τον γνωστό, αντισημίτη συγγραφέα και αρνητή του Ολοκαυτώματος, Ερβέ Ρισέν.

Στη φωτογραφία, που τραβήχθηκε το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των κίτρινων γιλέων στο κέντρο του Παρισιού, ο ακροδεξιός διαδηλωτής κρατάει μια γαλλική σημαία και φαίνεται να συζητάει με έναν αστυνομικό.

«Οι αντισημίτης και οι αρνητές του Ολοκαυτώματος χαίρονται με τη δημοσιότητα που τους παρέχετε με αυτόν τον τρόπο», τόνισε η Εθνική Ομοσπονδία κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (Licra) με ανακοίνωσή της στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ερβέ Ρισέν, πρώην μέλος του Εθνικού Μετώπου, έχει καταδικαστεί κατ' επανάληψη για τις αντισημιτικές δηλώσεις του στα social media, στο μπλογκ του ή στα βιβλία του. Τον Φεβρουάριο του 2012 είχε καταδικαστεί σε πρόστιμο 5.000 ευρώ γιατί είχε δηλώσει ότι οι Εβραίοι είχαν ιδιαίτερη τάση για αιμομιξία ενώ είχε καταδικαστεί και για ομοφοβικές δηλώσεις εναντίον του πρώην δημάρχου του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ. Το 2016 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση γιατί έκανε πολλά tweets και δημοσιεύσεις στο Facebook υποστηρίζοντας ότι οι Εβραίοι είναι υπεύθυνοι για «τα γουρούνια τους Μαύρους», καθώς και για «αναρίθμητα εγκλήματα».

Η απολογία του περιοδικού

«Η φωτογραφία επιλέχθηκε ως εμβληματική της βίαιης ημέρας της 1ης Δεκεμβρίου», απολογήθηκε ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού, Ολιβιέ Ρουαγιάν. «Οι δεκάδες φωτοειδησεογράφοι που βρίσκονταν εκεί, λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν την ταυτότητα και ακόμη λιγότερο τις μύχιες σκέψεις των διαδηλωτών», πρόσθεσε.

«Αυτή η τυχαία φωτογραφία αποκαλύπτει όμως τη διείσδυση στο κίνημα των κίτρινων γιλέκων των εξτρεμιστών, κυρίως της άκρας δεξιάς. Για αυτό βρέθηκε αυτό το άτομο στο εξώφυλλο του περιοδικού μας", επισήμανε ο Ρουαγιάν, υπογραμμίζοντας ότι ο όμιλος Lagardere μάχεται "κάθε μορφή ρατσισμού και αντισημιτισμού».

Το σωματείο των δημοσιογράφων του Paris Match από την πλευρά του έκανε λόγο για «λάθος το οποίο δεν αντικατοπτρίζει με κανένα τρόπο» τις αξίες του περιοδικού.

Ο Ερβέ Ρισέν δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση, όμως ανάρτησε μια φωτογραφία του εξωφύλλου του περιοδικού στον δεύτερο λογαριασμό του στο Twitter, καθώς ο πρώτος έχει μπλοκαριστεί από την πλατφόρμα.

Ο Ιβάν Μπενεντετί, ένας εκπρόσωπος του αντισημιτικού Κόμματος της Γαλλίας, είπε ότι βρισκόταν μαζί με τον Ρισέν όταν τραβήχθηκε η φωτογραφία. Οι δύο τους παρότρυναν τους αστυνομικούς, λέγοντάς τους ότι «μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, γιατί είναι στρατιωτικοί».

«Προφανώς όλος ο κόσμος τον αναγνώρισε, εκτός από το Paris Match. Αυτό το τεύχος θα έπρεπε να γίνει πολτός», σχολίασε ο ιστορικός Κριστιάν Ντελπόρτ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ