Το παλαιότερο βιβλίο της Ευρώπης κοστίζει 11 εκατομμύρια ευρώ! - iefimerida.gr

Το παλαιότερο βιβλίο της Ευρώπης κοστίζει 11 εκατομμύρια ευρώ!

παλαιότερο βιβλίο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έντεκα εκατομμύρια ευρώ έδωσε η Βιβλιοθήκη της Βρετανίας για να αποκτήσει το παλαιότερο διατηρημένο σε άριστη κατάσταση βιβλίο της Ευρώπης, το οποίο παρέμενε για εκατοντάδες χρόνια θαμμένο. Πρόκειται για μια έκδοση του Ευαγγελίου από τον 7ο αιώνα που φέρει τον τίτλο «St Cuthbert Gospel».

Το εν λόγω βιβλίο που θάφτηκε με τον St Cuthbert, έναν ηγέτη του πρώιμου χριστιανισμού στην Αγγλία, στο νησί Lindisfarne γύρω στο 698 μ.Χ., εκτίθεται σήμερα στη βιβλιοθήκη στην περιοχή King's Cross στο βόρειο Λονδίνο.

«Ήταν η ευκαιρία μιας ζωής να διατηρηθεί το 'Gospel' για το έθνος και είμαστε ευγνώμονες και συγκινημένοι που τόσοι άνθρωποι υποστήριξαν την καμπάνια μας», δήλωσε η επικεφαλής της British Library Νταμ Λιν Μπρίντλεϋ.

Το φέρετρο απομακρύνθηκε από το νησί για να γλιτώσει από τις επιδρομές των Βίκινγκς και μεταφέρθηκε στο Durham, όπου το βιβλίο βρέθηκε όταν το φέρετρο άνοιξε το 1104.

Το αυθεντικό κοκκινωπό «δέσιμό» του διατηρείται έως και σήμερα.

«Μας προσφέρει μία άμεση σύνδεση με τους προγόνους μας 1.300 χρόνια πίσω», είπε η κ. Μπρίντλεϋ, «αυτό το πολύτιμο αντικείμενο θα μείνει σε δημόσια χέρια ώστε να μάθουν από αυτό οι παρούσες και οι μελλοντικές γενιές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ