Τρέχουν να σώσουν τα προσχήματα με το φιάσκο της υπόθεσης Ριχάρδου -Μετά και την αναφορά Τσίπρα - iefimerida.gr

Τρέχουν να σώσουν τα προσχήματα με το φιάσκο της υπόθεσης Ριχάρδου -Μετά και την αναφορά Τσίπρα

Φωτογραφία Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σ’ ένα πρωτοφανές αλαλούμ εξελίσσεται το αρχικό φιάσκο της υπόθεσης Ριχάρδου, καθώς κυβέρνηση και κρατικές υπηρεσίες (που… αλληλοκατηγορούνται δημοσίως μεταξύ τους!), με σπασμωδικές κινήσεις και το ένα λάθος πάνω… στο προηγούμενο, πασχίζουν να σώσουν τα προσχήματα και να διασκεδάσουν τις δυσμενείς εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν.

Κυρίως, από το θεσμικό ατόπημα του πρωθυπουργού, ο οποίος ενώ δεν είχαν περάσει παρά ώρες από την επιχείρηση της αστυνομίας, ενώ διαρκούσε η ανακριτική έρευνα, βγήκε στην Βουλή και… κατονόμασε τον ενεχυροδανειστή Ριχάρδο, « που έχει ξεζουμίσει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας!…» επαιρόμενος μάλιστα για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα της κρατικής μηχανής…

Σύμφωνα με κύκλους της αντιπολίτευσης, το ότι ο κ. Τσίπρας εκμεταλλεύθηκε την όλη υπόθεση για να «απαντήσει» στις κατηγορίες περί έλλειψης επαρκούς αστυνόμευσης, αλλά και για να την χρησιμοποιήσει για να τονώσει το προεκλογικής στόχευσης αφήγημά του «εμείς, κοντά στον λαό, απέναντι από τις ελίτ», στην αναφορά του για το «ξεζούμισμα» του λαού από το δίκτυο Ριχάρδου, φρόντισε να προσθέσει…., «τα πρώτα χρόνια της κρίσης κυρίως…», εξαιρώντας τα χρόνια (4 τον αριθμό) της δικής του διακυβέρνησης…

Το.. αλαλούμ

Αποτέλεσμα των ολιγωριών και των σπασμωδικών κινήσεων: οι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι, όχι μόνο δεν αφέθηκαν ούτε χθες ελεύθεροι, όπως ζήτησε η ανακρίτρια αναγνωρίζοντας εκ των υστέρων ελλείψεις στην δικογραφία που σχημάτισε η αστυνομία, αλλά μεταφέρθηκαν και σε φυλακές εκτός Αθηνών, σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί ότι η υπόθεση… προχωράει κανονικά!

Με την πρόταση της ανακρίτριας για αποφυλάκιση των κατηγορουμένων, διαφώνησε ο εισαγγελέας που είχε διατάξει την προφυλάκιση, εκτιμώντας διαφορετικά τα νομικά στοιχεία πάνω στα οποία βασίσθηκε η ανακρίτρια και διόρθωσε την αρχική παραγγελία της για παραπομπή των κατηγορουμένων. Η διαφωνία αυτή θα κριθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο, ελπίζεται σύντομα.

Αλλά στο μεταξύ, ο ένας συνήγορος υπεράσπισης μετά τον άλλον, «βομβάρδισαν» με προσφυγές την ανακρίτρια για άμεση αποφυλάκιση των πελατών τους, ενώ παράλληλα ο συνήγορος του Ριχάρδου κ. Κούγιας, προειδοποίησε «όσους συμμετέχουν σ’ αυτή την διαδικασία, ότι διαπράττουν ήδη ποινικά αδικήματα….», ενώ ταυτόχρονα επικαλούμενος την Ποινική Δικονομία υποστηρίζει πως «η κα Ανακριτής μπορεί να διατάξει την αποφυλάκιση, σύμφωνα με το νόμο και είναι μη δεσμευτική η γνώμη του Εισαγγελέα» επισημαίνοντας παράλληλα ότι η διαδικασία με το Δικαστικό Συμβούλιο, «είναι χρονοβόρα…».

Αλληλοκατηγορίες… των αρμοδίων!

«Πηγές» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατηγορούσαν ευθέως τις δικαστικές αρχές, δηλώνοντας ότι «για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια». Μάλιστα, προσέθεταν ότι «η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά το «πράσινο φως» των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας, συγχαίροντας μάλιστα τόσοι οι ίδιοι, όσο και η αρμόδια ανακρίτρια τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης».

Από την πλευρά της η αστυνομία επιμένει ότι όχι μόνο ενημέρωνε «και ζητούσε την σύμφωνη γνώμη» των εισαγγελέων για κάθε κίνησή της, αλλά και ότι ο εισαγγελέας που την συμβούλευε σε κάθετης βήμα «είναι ο ίδιος που ενέκρινε και την προφυλάκιση των κατηγορουμένων…»!

Στο γαϊτανάκι του «ξεκατινιάσματος», προστέθηκαν και «δικαστικές πηγές», σύμφωνα με τις οποίες οι ισχυρισμοί της αστυνομίας αλλά και των «πηγών» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν… ανταποκρίνονται προς την αλήθεια, και μια μόνο φορά και επί συγκεκριμένου ζητήματος της υπόθεσης ζητήθηκε η απλή γνώμη, και μάλιστα ενός μόνο εισαγγελέα!

Πώς προκλήθηκε το φιάσκο

Το βασικό αδίκημα (κακούργημα) που περιλαμβανόταν στην δικογραφία της αστυνομίας, ήταν αυτό της λαθρεμπορίας χρυσού. Όπως όμως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, τη διαδικασία νόμιμης εξαγωγής χρυσού, η αστυνομία εν σπουδή την πληροφορήθηκε από έναν… ιδιώτη εκτελωνιστή, και όχι από επίσημη δημόσια υπηρεσία! Η υπεράσπιση του κ. Ριχάρδου και των άλλων προφυλακισμένων, σ’ επαφή της με την ανακρίτρια την ενημέρωσε ότι τα όσα είπε ο εκτελωνιστής στην αστυνομία, δεν ισχύουν, κατά την κείμενη νομοθεσία.

Κατόπιν αυτού, η ανακρίτρια ζήτησε αμέσως ενημέρωση από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) ως προς το τι ισχύει ακριβώς για το αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού. Μετά τις έγγραφες αυθημερόν (προχθές Τρίτη) απαντήσεις της ΑΑΔΕ η ανακρίτρια ενημέρωσε την εισαγγελία πρωτοδικών, ζητώντας παράλληλα την άρση των ενταλμάτων της προσωρινής κράτησης των 8 κατηγορούμενων που είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, επειδή από τις απαντήσεις αυτές, με βάση ανάλογες υποθέσεις του 2013 και 2015, «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους, ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση».

Και αντί οι αρμόδιες υπηρεσίες να παραδεχθούν την εσφαλμένη τακτική τους και να δεχθούν την πρόταση της ανακρίτριας για αποφυλάκιση των κατηγορουμένων (οι οποίοι θα δικασθούν ενδεχομένως για την τέλεση πλημμελημάτων…), για να μην… εκτεθεί ο κ. Τσίπρας που από του βήματος της Βουλής θέλησε να παίξει τον… δικαστή, ξεκίνησε όλο το αλαλούμ.

Κατόπιν όλων τούτων, θεωρείται πιθανή μια συμπληρωματική δικογραφία για τις φορολογικές παραβάσεις και εκ νέου κρίση των κατηγορουμένων ενώπιον της δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια να περισωθεί η υπόθεση- αλλά και… οι εντυπώσεις που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θέλησε να δώσει (ως μη όφειλε…) εμφανιζόμενος γνώστης υπόθεσης που εκκρεμούσε στην δικαιοσύνη.




Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας κυβέρνηση Ριχάρδος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ