Aνώτατο δικαστήριο διέταξε την επιστροφή ελληνικού αγάλματος από το μουσείο Getty στην Ιταλία - iefimerida.gr

Aνώτατο δικαστήριο διέταξε την επιστροφή ελληνικού αγάλματος από το μουσείο Getty στην Ιταλία

Το ορειχάλκινο άγαλμα είχαν βρει ψαράδες ανοικτά των Ιταλικών ακτών το 1964 (Φωτογραφία αρχείου: AP /Nick Ut)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την επιστροφή ενός ορειχάλκινου αγάλματος, που είχε φιλοτεχνήσει ο Λύσιππος μεταξύ του τέταρτου και του δεύτερου π. Χ. αιώνα, από το μουσείο Getty του Λος Άντζελες αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας.

Το άγαλμα του «Νικηφόρου Νέου» εντοπίστηκε από ψαράδες ανοικτά του Πεζάρο το 1964 και είχε πωληθεί αρκετές φορές μέχρι που το αγόρασε το αμερικανικό μουσείο το 1977 έναντι σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ιταλία, ωστόσο, υποστήριζε εξ’ αρχής ότι το άγαλμα βγήκε λαθραία απ’ τη χώρα και υπέβαλε το 1989 στις ΗΠΑ επίσημο αίτημα επιστροφής του. Μετά από μια νομική διαμάχη που κράτησε 11 χρόνια το ιταλικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση του μουσείου J Paul Getty κατά της απόφασης Ιταλού δικαστή του περασμένου Ιουνίου και απεφάνθη ότι το άγαλμα θα πρέπει να κατασχεθεί και να επιστραφεί. Όπως είπε η εισαγγελέας Σίλβια Τσέκι, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι τελεσίδικη και το άγαλμα του Λύσιππου «πρέπει να επιστραφεί». Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Αλμπέρτο Μπονισόλι κάλεσε τις αμερικανικές Αρχές να δράσουν γρήγορα.

Αλλά το μουσείο Γκετί αρνείται να παραδώσει το άγαλμα κι ετοιμάζεται να εφεσιβάλει την απόφαση υποστηρίζοντας ότι το άγαλμα βρέθηκε σε διεθνή ύδατα ενέργεια που είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια νέα δικαστική διαμάχη.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ