Παυλόπουλος για Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ: Προϋπόθεση ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου για την ένταξη στην ΕΕ

Επίσημο δείπνο προς τιμήν του προέδρου της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ, παρέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, το βράδυ της Τρίτης, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, με την βασική προϋπόθεση ότι σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο που απορρέει από αυτό.

«Και εδώ επιβάλλεται να υπενθυμίσουμε ότι, κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τα σύνορα και το έδαφος των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έδαφος και σύνορα της ίδιας της ΕΕ. Επομένως, οποιαδήποτε μορφή αμφισβήτησης- a fortiori δε οιασδήποτε μορφή επιβουλή- απ' οπουδήποτε και αν προέρχεται, προσβάλει ευθέως το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και καθιστά, και μόνον εξ' αυτού, απαγορευτική κάθε πτυχή ουσιαστικής ενταξιακής διαδικασίας», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ελλάδα στήριξε τη δημιουργία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και στη συνέχεια «υπήρξαμε ειλικρινείς αρωγοί και συμπαραστάτες κατά την ένταξη της Σλοβενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόκληση των προσεχών ευρωεκλογών, τόνισε την ανάγκη της αποτελεσματικής και έγκαιρης αντιμετώπισης όλων εκείνων των μορφωμάτων λαϊκισμού -που αγγίζουν τα όρια του φασισμού και του νεοναζισμού- τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως και απροκάλυπτα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αποβλέποντας στην κατεδάφισή του.

«Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος οφείλουμε -και μάλιστα το συντομότερο δυνατό για να μην είναι αργά- ν' αλλάξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις πολιτικές εκείνες, που «δίνουν τροφή» στην γέννηση και στην γιγάντωση των μορφωμάτων αυτών. Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για οικονομικές πολιτικές ανώφελης και αδιέξοδης λιτότητας, οι οποίες διευρύνουν ραγδαίως τις κοινωνικές ανισότητες και πλήττουν ευθέως τον πυλώνα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και, επέκεινα, του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Προκόπης Παυλόπουλος Μπόρουτ Πάχορ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ