Το ΝΑΤΟ κατηγορεί επίσημα τη Ρωσία για παραβίαση συνθήκης για τα πυρηνικά -Τελεσίγραφο 60 ημερών από ΗΠΑ - iefimerida.gr

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί επίσημα τη Ρωσία για παραβίαση συνθήκης για τα πυρηνικά -Τελεσίγραφο 60 ημερών από ΗΠΑ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ/ Φωτογραφία: AP- Francisco Seco
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επίσημα πλέον, το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον έθεσε στη Μόσχα τελεσίγραφο 60 ημερών, προκειμένου να ομολογήσει τις παραβιάσεις της συνθήκης. Σε αντίθετη περίπτωση, διεμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να ξεκινήσουν εξάμηνη διαδικασία αποχώρησης από την Συνθήκη.

«Οι Σύμμαχοι κατέληξαν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει και τοποθετήσει ένα πυραυλικό σύστημα, το 9M729, που αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης INF και εγείρει σημαντική απειλή στην ευρωατλαντική ασφάλεια», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Στηρίζουμε σθεναρά τα ευρήματα των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της βάση της Συνθήκης INF», επισημαίνεται ακόμη.

Η εν λόγω Συνθήκη είχε υπογραφεί το 1987, μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενωσης και απαγορεύει την ανάπτυξη, παραγωγή ή αποθήκευση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές και δραστικό βεληνεκές από 500 μέχρι 5.000 χιλιόμετρα.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει «πολλές συστοιχίες με πυραύλους SSC-8», δήλωσε ο Πομπέο, αναφερόμενος στο σύστημα πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα παραβιάζει την INF. «Το βεληνεκές τους θέτει άμεση απειλή στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει στις 20 Οκτωβρίου ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την ΙNF, αλλά η ΕΕ ζήτησε να προστατευθεί η Συνθήκη, χαρακτηρίζοντάς την κρίσιμη για την ασφάλεια. Η Ουάσινγκτον, για να μην υλοποιήσει την απειλή για αποχώρηση, θέλει να παραδεχθεί η Ρωσία ότι προσπάθησε να εξαπατήσει τις ΗΠΑ αλλά κυρίως να καταστρέψει τους πυραύλους που παραβιάζουν τη Συνθήκη.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΑΤΟ πυρηνικά Μάικ Πομπέο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ