Βιάζονται να φύγουν από το Αφγανιστάν οι Αυστραλοί - το ΝΑΤΟ μέμφεται ο Καρζάι - iefimerida.gr

Βιάζονται να φύγουν από το Αφγανιστάν οι Αυστραλοί - το ΝΑΤΟ μέμφεται ο Καρζάι

Βιάζονται να φύγουν από το Αφγανιστάν οι Αυστραλοί - το ΝΑΤΟ μέμφεται ο Καρζάι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι επιδρομές των Ταλιμπάν που προκάλεσαν το θάνατο 50 -και πλέον- ανθρώπων στέλνουν ταχύτερα στην πατρίδα τους τους Αυστραλούς στρατιώτες. Αυτό προκύπτει από το νέο χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ.

Δυο ημέρες έπειτα από τις αιματηρές επιθέσεις των Ταλιμπάν στην Καμπούλ και άλλες τρεις επαρχίες του Αφγανιστάν, μιλώντας στην Καμπέρα, η κυρία Γκίλαρντ γνωστοποίησε ότι η απόσυρση των στρατευμάτων θα ξεκινήσει εντός του έτους και θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013, δηλαδή στο έτος διεξαγωγής εκλογών στην Αυστραλία. Το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωση της αποχώρησης των Αυστραλών στρατιωτών το 2104.

Αναλυτικότερο χρονοδιάγραμμα θα ανακοινώσει η πρωθυπουργός της Αυστραλίας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν, η οποία θα διεξαχθεί στο Σικάγο, στις 21 Μαΐου. Προς το παρόν η κυρία Γκίλαρντ γνωστοποιεί ότι η σταδιακή απομάκρυνση των στρατευμάτων θα αρχίσει ευθύς μόλις οι αφγανικές αρχές αναλάβουν την ευθύνη της ασφάλειας στην επαρχία Ουρουζγκάν, στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι από τους 1.550 Αυστραλούς στρατιώτες.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι η χώρα της θα συνεχίσει να αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί στη χρηματοδότηση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και μετά το 2014. Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνησή της μελετά το ενδεχόμενο παραμονής στο Αφγανιστάν περιορισμένων στρατιωτικών δυνάμεων, που θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση των γηγενών σωμάτων ασφαλείας.

Από το 2001 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν 32 Αυστραλιανοί στρατιώτες.

Δεν περιορίζεται φυσικά στην Αυστραλία ο προβληματισμός που προκαλούν οι επιθέσεις των Ταλιμπάν, τις οποίες ο ίδιος ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι χαρακτήρισε «αποτυχία» των υπηρεσιών πληροφοριών, κυρίως δε αποτυχία του ΝΑΤΟ.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ