Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Brexit - iefimerida.gr

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς το Brexit

Brexit/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία έχει το δικαίωμα να αποσύρει τη γνωστοποίηση του Brexit, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στα σχέδια της Τερέζα Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, τα οποία μπορεί να απορριφθούν από το κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Η μη δεσμευτική πρόταση του γενικού εισαγγελέα θα ενισχύσει τους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου ξεκινά σήμερα η συζήτηση επί των σχεδίων της Μέι για διατήρηση στενών οικονομικών σχέσεων με την ένωση μετά την αποχώρησή της Βρετανίας από το μπλοκ τον Μάρτιο.

Η Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δύσκολη μάχη να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου σε μια σημαντική ψηφοφορία στις 11 Δεκεμβρίου αφού το σχέδιό της επικρίθηκε τόσο από υποστηρικτές όσο και τους αντιπάλους του Brexit.

Η στερλίνα σημείωσε άλμα μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης του γενικού εισαγγελέα, εν μέσω ελπίδων ότι θα καταστήσει λιγότερο πιθανό ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία τον επόμενο Μάρτιο.

«Ο γενικός εισαγγελέας (Μανουέλ) Κάμπος Σάντσεθ-Μπορντόνα προτείνει πως το Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει ότι το Άρθρο 50… επιτρέπει τη μονομερή ανάκληση της γνωστοποίησης για την πρόθεση αποχώρησης από την ΕΕ», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωση.

«Αυτή η δυνατότητα συνεχίζει να υφίσταται έως ότου ολοκληρωθεί επίσημα η συμφωνία αποχώρησης», ανέφερε το δικαστήριο, το οποίο σημαίνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ ότι άλλαξε γνώμη πριν από την ημέρα του Brexit στις 29 Μαρτίου του 2019.

Το δικαστήριο, που τείνει να ακολουθεί τις προτάσεις του γενικού εισαγγελέα, δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για την τελική απόφασή του, αλλά αναμένεται να την ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες.

Η υπόθεση έφθασε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από Σκοτσέζους πολιτικούς που αντιτίθενται στο Brexit. Ελπίζουν ότι θα μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit, δίνοντας στους ψηφοφόρους την εναλλακτική της παραμονής στην ΕΕ.

«Αυτό θέτει και πάλι την απόφαση για το μέλλον στα χέρια των δικών μας εκλεγμένων αντιπροσώπων», δήλωσε ο Τζο Μομ, ένας από τους δικηγόρους που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Τόσο η Μέι όσο και η ΕΕ έχουν δηλώσει ότι, εάν το βρετανικό κοινοβούλιο καταψηφίσει τη συμφωνία, η Βρετανία θα κινδυνεύσει να αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς να υπάρχει μια συμφωνία που θα αμβλύνει τις επιπτώσεις. Η Μέι υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει τον κίνδυνο να μην εκπληρωθεί το Brexit που ψήφισε ο βρετανικός λαός.

Ωστόσο, στην προσωρινή συμφωνία αντιτίθενται και οι υποστηρικτές μια καθαρής εξόδου από την ΕΕ και η Μέι προσπαθεί να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για αυτό, ακόμα και εντός του δικού της κόμματος.

«Και στις δύο πλευρές της Μάγχης γίνεται κάθε προσπάθεια για να σταματήσει το Brexit», δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένθερμος υποστηρικτής του διαζυγίου με την ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Brexit Βρετανία Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ