Τα λαμπερά εγκαίνια της γκαλερί Citronne στο Κολωνάκι -Με εμβληματικό έργο του Γιώργου Λάππα [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα λαμπερά εγκαίνια της γκαλερί Citronne στο Κολωνάκι -Με εμβληματικό έργο του Γιώργου Λάππα [εικόνες]

Εγκαίνια για την γκαλερί Citronne στο Κολωνάκι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η γκαλερί CITRONNE, η αίθουσα τέχνης του Πόρου, μετακόμισε στην Αθήνα και εγκαινίασε τον νέο χώρο της στο Κολωνάκι, στην Πατριάρχου Ιωακείμ 19, με την έκθεση του Γιώργου Λάππα «Εγκιβωτισμός – Mappemonde».

Ένα αστικό διαμέρισμα, σε μια πολυκατοικία της δεκαετίας του 1960, μεταποιείται και μετα-λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του Mappemonde στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο και από την ολοκλήρωσή του στο Aperto της 43ης Μπιενάλε της Βενετίας, παρουσιάστηκε και πάλι ένα από τα περισσότερο γνωστά και σημαντικά έργα της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής.

Αποψη από την εγκατάσταση του Γιώργου Λάππα «Εγκιβωτισμός – Mappemonde»
Εργο του Γιώργου Λάππα στη γκαλερί Citronne

Το «Mappemonde», ο Χάρτης του Κόσμου, είναι ένα οροθετημένο πεδίο μνήμης. Πρόκειται, δηλαδή, για μια χαρτογράφηση, μια γλυπτική αφήγηση, η οποία ανάγεται σε προσωπικά βιώματα, αλλά ταυτοχρόνως ανοίγεται σε μια πανανθρώπινη κλίμακα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΕΡΑΤΙΚΟΣ
ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΔΑΟΥΤΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ, ΜΠΕΣΥ ΡΑΛΛΗ
ΒΕΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, MARISOL VALENZUELA
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ

Καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, συλλέκτες και φιλότεχνοι τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης, τιμώντας με την παρουσία τους τον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη.

Παρούσες στα εγκαίνια η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη, συνεπιμελήτρια της έκθεσης και σύντροφος του καλλιτέχνη, και η κόρη του Ελένη Λάππα. Επίσης παρευρέθησαν οι καλλιτέχνες Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Σωτήρης Σόρογκας, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Βένια Δημητρακοπούλου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μαρία Φιλοπούλου, Γιάννης Αδαμάκος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αφροδίτη Λίτη, Μαρία Παπαδημητρίου, Ανδρέας Λώλης, Στέλιος Φαιτάκης, Γιώργος Ρόρρης, Τάσος Μανταζβίνος, Μαρίνα Καρέλλα, Μιχάλης Κατζουράκης.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΠΙΝΑΡΗ-ΠΟΛΛΑΛΗ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΙΤΗ
ΚΟΡΙΝΑ ΓΡΑΦΑΝΑΚΗ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΣΠΙΝΑΡΗ-ΠΟΛΛΑΛΗ, ΜΕΤΑ ΠΑΝΙΑΡΑ, ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΕΛΛΑ
ΠΑΤΡΙΝΑ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΚΙΝΑ

Τα έργα της έκθεσης θαύμασαν και σχολίασαν ο Γιώργης Μαγγίνης, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, η Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια του ΕΜΣΤ, ο καθηγητής και συνεπιμελητής της έκθεσης Γιώργος Τζιρτζιλάκης, ο Απόστολος Δοξιάδης, ο Δημήτρης Λινός, ο Γιώργος Αντωνιάδης, η Σόφη Κουταλίδη, η Λίζα Τάννες, η Ειρήνη Νταϊφά, η Ξένια Πίττα, οι Νίκος και Νίκη Κουτσιανά, οι Δημήτρης και Νένη Θανοπούλου, οι Άρις και Ζέτα Αντσακλή, οι Δημήτρης και η Σοφία Εφραίμογλου, η Ελευθερία Ντεκώ, ο Δημήτρης Τσίτουρας, ο Μανώλης Περατικός, η Τέντυ Γερουλάνου, η Σοφία Καμπάνη-Χηνιάδου, ο Νίκος Παΐσιος, οι Θέμις Μανταβίνος και Άσπα Βασιλοπούλου, ο Νίκος Βερνίκος, η Μαρία Ιωάννου, η Τιτίνα Πατέρα, η Αγγελική Βλαχάκη, η Μυρσίνη Φέλιου, και πολλοί άλλοι.

Με το νέο εγχείρημα η γκαλερί CITRONNE συνεχίζει αλλά και ανανεώνει την προσπάθεια που άρχισε πριν από 12 χρόνια, με σκοπό να εμπλουτίσει την υπάρχουσα εικαστική ζωή της πρωτεύουσας με καινούργιες ιδέες και γόνιμες συνεργασίες.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΤΡΙΒΙΖΑ

Επιμέλεια έκθεσης και καταλόγου: Αφροδίτη Λίτη, Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Διάρκεια έκθεσης: έως 28 Φεβρουαρίου 2019
Σχεδιασμός καταλόγου: Γιώργος Ρυμενίδης - Grid Office / Φωτισμός έκθεσης: Ελευθερία Ντεκώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ