Η Ιταλία κάνει πίσω στην κόντρα με τις Βρυξέλλες – Παρουσιάζει νέα πρόταση προϋπολογισμού - iefimerida.gr

Η Ιταλία κάνει πίσω στην κόντρα με τις Βρυξέλλες – Παρουσιάζει νέα πρόταση προϋπολογισμού

O πρωθυπουργός της Ιταλίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έτοιμη να κάνει πίσω στην κόντρα με την ΕΕ εμφανίζεται η Ιταλία.

Προκειμένου να αποφύγει την έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και τις κυρώσεις η κυβέρνηση των λαϊκιστών στη Ρώμη ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σε λίγες ώρες ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού, που θα προβλέπει χαμηλότερο από το σχεδιαζόμενο μέχρι τώρα έλλειμμα, όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στην εφημερίδα Avvenire. Την ίδια ώρα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ ανέφερε από τις Βρυξέλλες ότι οι διαβουλεύσεις με τη Ρώμη είναι πυρετώδεις κι ότι οι συνεργάτες περιμένουν λεπτομέρειες του νέου προσχεδίου. «Χρειαζόμαστε δεσμεύσεις που να είναι αξιόπιστες», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Κόντε δεν έδωσε λεπτομέρειες ως προς το πώς η κυβέρνησή του θα μειώσει το έλλειμμα, επιμένοντας, πάντως, ότι η προτασή του δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των Ιταλών ή τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις.

Ο Κόντε έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των δύο κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Ρώμη και των Βρυξελλών κι έχει πείσει τον επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι και τον αρχηγό του αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο ότι η Ιταλία θα πρέπει να αποφύγει τις κυρώσεις συμφωνώντας σε στόχο ελλείμματος 2%, όπως ανέφερε η Corriere della Sera, αν και οι δύο ηγέτες δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν κάτω από το όριο αυτό. Οι Βρυξέλλες, από την άλλη, δύσκολα θα αποδεχθούν έναν τέτοιο στόχο, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας κόντρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ιταλικών ΜΜΕ για να αποφευχθούν οι κυρώσεις της ΕΕ θα πρέπει να γίνουν περικοπές ύψους 12 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ